Een goed gevuld Koutershof bij de installatie van de Dorpsraad. FOTO SANDRA SMITS
Een goed gevuld Koutershof bij de installatie van de Dorpsraad. FOTO SANDRA SMITS Foto:

Officiële status voor Dorpsraad Rijsbergen

RIJSBERGEN - Met de ondertekening van een samenwerkingsconvenant met de Gemeente Zundert geldt Stichting Dorpsraad Rijsbergen sinds woensdagavond als erkend gesprekspartner van diezelfde gemeente.

DOOR ADDO SPRANGERS

Het is een wens die eerder niet alleen door de Dorpsraad Rijsbergen werd geuit. Ook burgemeester Leny Poppe-de Looff toonde zich in de aanloop naar de ondertekening van het convenant een fel voorstander van inbreng door bewonersorganisaties. Daarvan waren er - de 'slapende' wijkraad De Berk even niet meegerekend - tot woensdagavond al drie actief in de gemeente Zundert: Dorpsraad Achtmaal, Dorpsraad Wernhout en Dorpsraad Klein Zundert. "Dorpsraden zijn de schakels tussen inwoners en bestuur", aldus de burgemeester. "Ze zorgen voor binding." En dus zette ze in Koutershof, gadegeslagen door een zestigtal belangstellenden, namens de Gemeente Zundert met plezier haar handtekening onder het convenant.

Peter Reiters deed hetzelfde als secretaris van de Dorpsraad Rijsbergen, waarmee haar officiële installatie een feit was. In het convenant zijn de rollen en verantwoordelijkheden van de samenwerkingspartners evenals de overlegstructuren opgenomen

Schil

De Dorpsraad Rijsbergen telt nu precies tien bestuursleden. In een schil daar omheen beweegt zich nog een tiental personen die zich - samen met bestuursleden en individuele inwoners - in werkgroepen (gaan) bezighouden met uiteenlopende onderwerpen die het dorp Rijsbergen aangaan. Daartoe werden door de aanwezige dorpsbewoners reeds verschillende suggesties aangedragen.

Deze ideeën worden volgens Christ Daamen, de voorzitter van de Dorpsraad Rijsbergen, de komende tijd geïnventariseerd en verder uitgewerkt. "We proberen de inwoners zelf hierbij nauw te betrekken", zegt hij. "Wat dat betreft is er in Rijsbergen genoeg knowhow en capaciteit."

Thema's

Prominent op de agenda staan in ieder geval de woensdagavond ook al de aan de bezoekers toegelichte thema's Veiligheid en Nieuwkomers. Daarbij kwamen onder meer de maatregelen aan bod voor meer verkeersveiligheid voor fietsers op de Ettenseweg.

Voor wat betreft het thema Nieuwkomers is er vooral ingestoken op de vraag hoe nieuwe inwoners welkom kunnen worden geheten in de Rijsbergse gemeenschap.

Christ Daamen: "We denken bijvoorbeeld aan de uitgifte van een losbladig informatieboekje, dat op die manier altijd kan worden geactualiseerd. Mogelijk koppelen we hieraan nog een historische tocht door het dorp Rijsbergen. De komende tijd gaan we verder aan de slag met die plannen."[l]