Verzending frambozen bij de Wissel in Zundert in 1910.
Verzending frambozen bij de Wissel in Zundert in 1910. ?

Heemkundekring over het belang van de teelt van aardbeien en frambozen

ZUNDERT - Het belang van de teelt van aardbeien en frambozen in Zundert en Rijsbergen vanaf ca. 1900. Op maandag 19 februari a.s. organiseert heemkundekring de Drie Heerlijkheden uit Zundert een lezing over dit onderwerp. Erik Bastiaensen en Rini van Tilburg van CLTV Zundert e.o. en Ad van Hassel zullen dit voor hun rekening nemen. Plaats van handeling is de zaal van Het Wapen van Zundert, Katerstraat 12. Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf ca. 19.30 uur.

Voor de inwoners van de huidige gemeente Zundert was en is de teelt van aardbeien en (vooral vroeger ook) frambozen een belangrijke economische pijler. Vandaar wat we als heemkundekring een lezing organiseren over het ontstaan en de betekenis hiervan voor alle inwoners van onze kerkdorpen Achtmaal, Rijsbergen, Wernhout en Zundert. Vooral tot begin jaren 80 gold: als 'de pluk' goed was dan had dat een positief effect op alle inwoners, van de middenstand tot de kermisexploitanten die toen nog op de eerste zondag na Sint Jan (24 juni) hun tenten opsloegen in Zundert. Dit was vaak net na het hoogtepunt van de aardbeienoogst.
Erik en Rini zullen voor de pauze vertellen wat de teelt van deze gewassen betekende voor onze streek. Ze bespreken de ontwikkeling van de teelt door de jaren heen en daaraan parallel lopend ook het ontstaan en de ontwikkeling van de CLTV-veiling en de (afdelingen van de) RBT-veiling in onze gemeente. Uit oude documenten blijkt dat al minstens vanaf het einde van de negentiende eeuw in dit gebied sprake was van de commerciële teelt van zacht fruit zoals aardbeien, zwarte en rode bessen en in eerste instantie ook vooral frambozen. Bijna iedereen, ook de mensen in de dorpen, had wel een kleiner of groter perceeltje met aardbeien en/of frambozen. Deze werden door alle gezinsleden mee geplukt en dit heeft er voor gezorgd dat bijna iedereen wat extra inkomsten binnen kreeg, men werd er niet rijk van maar echte armoede kwam ook nauwelijks voor.
Na de pauze zal Ad van Hassel zijn verhaal doen vanuit het perspectief van de Zundertenaar die in de nabijheid van de Zundertse veiling is geboren en opgegroeid en van nabij mee maakte hoe bij hem thuis in het café ook een deel van de handel plaats had. Dat begint als dorpsjongen die een groot gedeelte van zijn jeugd doorbracht op en rond het veilingterrein en verder als buurman en (zoon van) de café-uitbater tegenover de CLTV. Hij zal ons op zijn eigen wijze een inkijkje geven van hetgeen hij hier heeft meegemaakt en hoe hij de CLTV zag veranderen en zich ontwikkelen. Het belooft alles bijeen een bijzonder boeiende avond te worden waar we zeker ook een aantal interessante wetenswaardigheden met betrekking tot het onderwerp aan de weet zullen komen. [l]

Verzending frambozen bij de Wissel in Zundert in 1910.