Femke Frijters pakt brons bij NK Junioren

ZUNDERT - Terwijl het zuiden van Nederland carnaval vierde, stond de wekker voor DJA atleten Femke Frijters, Bowien Snepvangers en Tim Klein op 10 en 11 februari erg vroeg. De Nederlandse Kampioenschappen atletiek voor junioren stonden namelijk op het programma. Twee dagen reisden zij af naar Apeldoorn om daar te strijden voor de medailles.

Op zaterdag was het aan Bowien om de wedstrijd voor DJA te openen met het kogelstoten. Bowien had tot dan toe een uitstekend winterseizoen gehad; ze verbeterde haar PR al met meer dan anderhalve meter naar 12,12 meter en een top 8 positie leek tot de mogelijkheden te behoren. Echter werd ze op dinsdag ziek en miste daardoor niet alleen de laatste paar trainingen, maar was ook nog eens niet helemaal fit op zaterdag. Dat resulteerde helaas niet in de prestatie de ze graag wilde: 10,91 meter en een zeventiende plaats. Jammer, maar ze kan toch terugkijken op een zeer geslaagd seizoen.

Femke
Femke Frijters wist zich op zaterdag relatief makkelijk te plaatsen voor de finale van de 400 meter. Met winst in haar serie in een tijd van 59,14 seconden mocht ze zondagmiddag strijden voor de medailles. Op die zondag was het raceplan duidelijk: hard starten en na één rondje vooraan over de finish komen en die positie vast proberen te houden. De andere finalisten hadden natuurlijk hetzelfde plan en na een iets te trage start werd Femke na 150 meter ingesloten en kwam ze na een ronde als vierde over de finish. Na 250 meter werd het gat met de eerste drie alleen maar groter, maar Femke bleef rustig, knokte door en hield haar tempo goed vast tot aan de finish terwijl de rest steeds langzamer ging. Ze haalde de derde loper in en zelfs de tweede kwam ontzettend dichtbij: het brons was binnen. En de eindtijd: 57,02 seconden. Na 2,5 jaar niet sneller dan 58,5 seconden te hebben gelopen, is dit een superprestatie en een zeer dik indoor PR. Dat beloofd wat voor het outdoorseizoen. Femke plaatste zich en passant ook nog voor de 60 meter hordenfinale. Hiervoor meldde ze echter uit voorzorg af door wat lichte pijntjes in de hamstring die ontstonden na de 400 meter finale.

Meerkamp
Meerkamper Tim Klein sprong op zondag 1,70 meter hoog en eindigde als elfde. Geen superprestatie zou je denken, maar Tim is pas een eerstejaars C-junior en deed al mee bij de B-junioren die 2 tot 3 jaar ouder zijn dan hem. In zijn eigen categorie wist hij enkele weken eerder al het zilver binnen te slepen bij het hoogspringen en ook hij mag dus tevreden zijn over zijn winterseizoen. [l]