Killian Foesenek voorleeskampioen van de Gemeente Zundert

ZUNDERT - Tijdens de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd op dinsdag 6 februari was Anja M.G. Schmidt als nichtje van de bekende schrijfster Annie M.G. Schmidt aanwezig om de voorleeswedstrijd in de gemeente Zundert te presenteren.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en wordt georganiseerd in samenwerking met de bibliotheken. Deze landelijke voorleeswedstrijd is inmiddels toe aan de 25ste editie, meer dan een miljoen kinderen deden in de afgelopen jaren mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd, als geïnteresseerde luisteraar of als bevlogen voorlezer.

Kinderen leren veel van elkaar tijdens de voorleeswedstrijd. Het mooie kinderboekenaanbod om uit te kiezen, het grote aantal deelnemers, de plezierige spanning en de enthousiaste supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor de deelnemers. Per basisschool wordt een schoolkampioen gekozen, dit is op school vaak al een spannende strijd want alle leerlingen van groep 7 of 8 mogen meedoen. De schoolkampioen mag vervolgens meedoen aan de lokale ofwel gemeentelijke finale. Daarbij lezen alle kandidaten max. 5 minuten.

Finale in Rijsbergen

6 februari was de finale in de Koutershof in Rijsbergen. De schoolkampioenen van de gemeente Zundert die daar hebben voorgelezen zijn: Tymo Fens (St. Annaschool), Lucas Huijskens (Basisschool Zonnebloem), Aniek Laseroms (St. Antoniusschool), Lida de Backer (Basisschool de Wegwijzer), Killian Foesenek (St. Bavoschool) en Anouk Huijsmans (St. Jozefschool).

Daarna wachtte de jury, bestaande uit Ria Nooren, Adrie Frijters en Willemien Ceelen, de moeilijke taak om te bepalen wie de winnaar in de Gemeente Zundert moest worden. Bij het bepalen van de winnaar letten zij o.a. op stemgebruik, de juiste intonatie en klemtoongebruik, verstaanbaarheid, fragmentkeuze en of het publiek werd betrokken bij het verhaal. Het enthousiaste publiek bestond uit de klasgenoten, leerkrachten en ouders van de voorlezers. Zij moedigden hun kandidaten met een yell, spandoeken en zelfs met gezangen aan. Tijdens het juryberaad presenteerde Anja M.G. Schmidt een kennisquiz over haar “tante” Annie.

Killian Foesenek

De jury kwam met de uitslag: Killian Foesenek uit groep 8 van de St. Bavoschool uit Rijsbergen is de Voorleeskampioen 2018. Hij las voor uit een boek van de schrijver Dirk Weber “De goochelaar, de geit en ik”. Hij mag de eer van de Gemeente Zundert gaan verdedigen in de halve provinciale finale op zaterdagochtend 24 maart in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle. Bij succes daarna naar de provinciale ronde op vrijdagavond 20 april in Theater Tiliander in Oisterwijk.

De landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd vindt plaats op woensdagmiddag 23 mei in de schouwburg in Amstelveen. [l]