Eveline Sand, Mitchell Klijs en Ise van Kuijck: The Passion is gewoon een modern verhaal. FOTO MIEKE VAN MEER
Eveline Sand, Mitchell Klijs en Ise van Kuijck: The Passion is gewoon een modern verhaal. FOTO MIEKE VAN MEER Foto: Picasa

The Passion komt naar Rijsbergen

RIJSBERGEN – Na de succesvolle edities in 2013 en 2015 pakt RICH dit jaar opnieuw uit. De Sint Bavokerk is het decor voor the Passion, over de laatste uren van het leven van Jezus. Drie jonge leden van de organisatie vertellen over de nieuwe uitdaging. "We willen the Passion net zo mooi brengen als op tv, maar wel met een Rijsbergs sausje."

DOOR MIEKE VAN MEER

Voor Ise van Kuijck (21), Mitchell Klijs (20) en Eveline Sand (26) is RICH niet compleet nieuw. Al eerder speelden ze een rol in de grote productie die Harmonie Sint Cecilia samen met vele andere vrijwilligers maakt.

Ise, die nu de PR voor haar rekening neemt, speelde klarinet tijdens de eerste editie. Mitchell bediende in 2013 de volgspot en had in 2015 een belangrijke rol in de videoproductie. Een rol die deze keer nog groter is. Eveline was beide edities een van de zangeressen. Ook dit jaar zijn haar zangkwaliteiten te beluisteren. Daarnaast coacht ze de andere zangers en zangeressen en het koor.

RICH maakt daarmee haar doel om nieuw talent een podium te bieden ook achter de schermen waar.

Spanning
"De eerste vergadering vond ik best spannend", geeft Ise toe. "Kom ik daar als broekie aan. Maar die spanning was zo weg en mijn ideeën nemen ze ook over."

Ook Eveline had een lichte spanning. "Je moet als coach dan toch mensen die een stuk ouder zijn feedback geven. Bij de zang en de apostelen zien we veel nieuwe gezichten. Ook mensen die nog niet eerder zongen. Dat is een mooie uitdaging. Bijzonder dat ik daarvoor de kans krijg."

Lat ligt erg hoog
Mitchell: "De combinatie van live en opgenomen beeld en geluid is dit jaar zo mogelijk nog belangrijker dan in de vorige editie. We leggen de lat voor ons zelf echt hoog. Dat is spannend, maar geweldig om te doen."

Moderne versie

Mitchell, Ise en Eveline zijn van mening dat the Passion een goede afwisseling vormt met de Proms-achtige concerten die RICH tot nu toe bracht. Ze vinden het eeuwenoude verhaal over het leven en lijden van Jezus niet te zwaar.

"Je hoeft niet gelovig te zijn om van the Passion te kunnen genieten", vindt Ise. "Het zijn moderne en bekende songs."

"Het is het totaalplaatje", vult Eveline haar aan. "Muziektheater met een verhaal dat ook gaat over vriendschap of eenzaamheid."

Voor jong en oud

"Door de vele Rijsbergse figuranten van 15 tot 80 jaar oud, de videobeelden die gemaakt zijn in het dorp en de unieke locatie kunnen jong en oud hiervan genieten", denkt Mitchell. "Wanneer RICH the Passion voor ons is geslaagd? Als bezoekers zeggen: "Het was net zo mooi als op tv." [l]

RICH The Passion | 23 en 24 maart 2018 | Tickets voor de voorstellingen om 18.30 uur via www.richrijsbergen.nl |