De drie reddende meisjes met een nog beduusde Tobias Abegg. FOTO SASKIA ROKS
De drie reddende meisjes met een nog beduusde Tobias Abegg. FOTO SASKIA ROKS Foto:

Drie meisjes redden kleuter van verdrinkingsdood

WERNHOUT- De vijfjarige Tobias zou nog één rondje op zijn fiets afmaken en dan naar huis gaan. Dat had zijn moeder Mariska Roos met hem afgesproken. Echter toen zij op haar werk aankwam, had ze een vreemd gevoel en belde ze naar huis om te checken of Tobias al thuis was.

DOOR SASKIA ROKS

Vader Raman Abegg kreeg eveneens een raar voorgevoel na het telefoontje van zijn vrouw en besloot direct actie te ondernemen. Bij het speeltuintje aangekomen, zag hij drie meisjes met de kletsnatte kleuter aan komen lopen, ze hadden hem uit het ven gered.

Eendjes voeren

De drie reddende meisjes zijn Louïs Oostvogels en Jasmyn Gouwens, beide negen jaar en Zofia Sajnaj van 10 jaar. Louïs gaat in Wernhout naar school en de andere twee meisjes zitten in Wuustwezel op school. De meisjes kunnen het goed vinden met elkaar en op de eerste maandag van de carnavalsvakantie zoeken ze elkaar op om samen te spelen. Ze besluiten wat brood te gaan halen bij de moeder van Zofia om de eendjes te voeren. De meisjes staan op de steiger die een stukje het ven inloopt wanneer ze een klein jongetje voorbij zien stuiven op zijn fietsje.

Jodelahihoe

Het jongetje roept al vrolijk fietsend: "Jodelahihoe"! Jasmyn vertelt dat ze het grappig vonden en dat ze hetzelfde naar hem terug riepen: "Jodelahihoe"! En zo ging dat een paar keer over en weer.

Plons

Ondertussen fietste Tobias verder op het paadje naast het ven gelegen. Direct toen de meisjes een plons hoorden, renden ze hetzelfde paadje op. Een eindje verder zit een ruime opening in de bossage en is Tobias te water gegaan. Het water moet natuurlijk ijskoud zijn geweest want het had zelfs wat gevroren die nacht, beseffen alle ouders zich. De drie meisjes bedenken zich geen seconde en doen wat ze moeten doen. Twee van hen pakken Tobias uit het water en het derde meisje pakt zijn fiets. Louïs vertelt dat het jongetje heel erg hard moest huilen en heel hard om zijn mama riep.

Voorgevoel

Na een klein stukje lopen komt de ongeruste papa van Tobias net aanrijden. "Zo zie je maar dat ook papa's een voorgevoel kunnen hebben dat klopt"! Later legt het jochie aan zijn ouders uit dat hij wilde omkeren op het paadje en dat hij daarbij per ongeluk het ven is ingereden. De ouders van Tobias zijn de drie meisjes natuurlijk enorm dankbaar voor hun heldinnenactie. "We wonen hier nu ongeveer één jaar. De bewoners van Parc Patersven zijn van allerlei pluimage maar het mooie is hoe goed iedereen hier met elkaar omgaat." Dat mag ook wel eens gezegd worden, aldus vader Raman Abegg. Eigenlijk is dit een hele mooie plek voor kinderen, vult zijn vrouw Mariska aan. Inmiddels is iedereen weer van de grootste schrik bekomen. Alhoewel Tobias zich even geen raad weet met alle aandacht wanneer hem gevraagd wordt om samen op de foto te gaan met zijn heldinnen.[l]