De huisvesting van de St. Annaschool in Zundert. FOTO ADDO SPRANGERS
De huisvesting van de St. Annaschool in Zundert. FOTO ADDO SPRANGERS Foto:

Toekomst basisscholen in handen nieuwe raad

ZUNDERT - Renovatie van de bestaande schoolgebouwen van de huidige basisscholen in Zundert en Klein Zundert heeft bij de ouders van de scholieren de voorkeur. Dat blijkt uit een afgelopen maand door onderzoeksbureau Dimensus uitgevoerde draagvlakonderzoek naar de onderwijshuisvestingsmogelijkheden.

DOOR ADDO SPRANGERS

In het onderzoek kwamen drie opties aan bod: renovatie van de bestaande basisscholen - Zonnebloem, St. Annaschool en St. Antoniusschool - op de huidige drie locaties, vervangende nieuwbouw in de vorm van één nieuw Integraal Kind Centrum (IKC), en vervangende nieuwbouw in de vorm van twee nieuwe IKC's. Zowel de renovatie als het bouwen van twee IKC's krijgen van de ouders en de inwoners evenveel steun. De ouders neigen meer naar renovatie van de bestaande scholen. Voor de realisatie van slechts één IKC is veel minder draagvlak onder de geënquêteerden. Zij geven de voorkeur aan het voortbestaan van minimaal twee scholen: één in Zundert en één in Klein Zundert. Over het algemeen zijn er niet veel verschillen tussen de meningen van de ouders en die van overige inwoners. Inwoners van Klein Zundert zijn wel meer voor het behoud van een school in hun dorp.

Meerwaarde

Verder worden nabijheid en bereikbaarheid van een basisschool als belangrijk gezien. Zowel ouders als inwoners beschouwen dit als belangrijkste meerwaarde van een basisschool. Ook de sociale component - enerzijds contact tussen ouders en anderzijds contact tussen kinderen - is daarbij van belang. Voor de meeste inwoners is de aanwezigheid van een school in de woonomgeving belangrijk voor de levendigheid en leefbaarheid. In beginsel staan de meeste inwoners positief tegenover een Integraal Kindcentrum (IKC). Hierbij is vooral waardering voor de ontwikkelingsmogelijkheden voor kinderen door de combinatie van voorzieningen. Veel inwoners noemen een samenvoeging van scholen in dat opzicht logisch.

Respons

Het onderzoek vond plaats onder ouders van kinderen van 0-13 jaar en inwoners van Zundert en Klein Zundert. Onder ouders met kinderen op school zijn 450 vragenlijsten uitgezet. Daarvan hebben 282 ouders de vragenlijst ingevuld, dat is 63%. Bij ouders met kinderen van 0-4 jaar zijn 300 vragenlijsten uitgezet, waarvan er 123 zijn beantwoord, dit is 41%. Onder de groep inwoners zijn er 1.100 uit Zundert en 500 uit Klein Zundert benaderd. Hiervan vulden er respectievelijk 350 (32%) en 198 (40%) vragenlijsten in. Zowel absoluut als relatief ruim voldoende om betrouwbare uitspraken te kunnen doen. Afgelopen week zijn de resultaten gepresenteerd aan de gemeenteraad. Het besluit over de toekomst van het basisonderwijs zal echter worden genomen door de nieuwe raad die na de verkiezingen van 21 maart aantreedt.[l]