Fort Oranje telt nog slechts een handjevol bewoners. FOTO ADDO SPRANGERS
Fort Oranje telt nog slechts een handjevol bewoners. FOTO ADDO SPRANGERS Foto:

Camping Fort Oranje staat vrijwel leeg

ZUNDERT - Woensdag 1 maart 2018. Dat was de door de gemeente Zundert gestelde deadline voor het vertrek van de bewoners van camping Fort Oranje vertrokken. Inmiddels is conform het plan van aanpak het terrein vrijwel leeg, zo meldt de Gemeente Zundert vrijdag.

DOOR ADDO SPRANGERS

Alleen de bewoners die kaveleigenaar zijn en de bewoners die ondertussen de sleutel van vervangende woonruimte hebben gekregen zijn volgens de Gemeente Zundert nog op het terrein aanwezig. Na maart blijven alleen de kaveleigenaren over.

Gefaseerde aanpak

Toen de Gemeente Zundert op 23 juni 2017 het beheer van de Rijsbergse camping Fort Oranje overnam, was het haar direct duidelijk dat de erbarmelijke leefomstandigheden en de veiligheidssituatie op de camping noodzaakten tot actie. Samen met de hulpdiensten werd toen besloten tot sluiting van de camping. Bewoners moesten op zoek naar andere woonruimte. Vanaf dat moment is gefaseerd gewerkt aan het verplaatsen van de bewoners. Met een zorgindicatie werden de bewoners geholpen en anders werden de bewoners aangezet om zelf in actie te komen.

Woonruimte

Volgens de Gemeente Zundert is ondertussen duidelijk dat de ingeslagen weg voor zowel gemeente, hulpdiensten als bewoners goed is uitpakt, al erkent zij dat het niet altijd gemakkelijk is geweest. "De gemeente en gezamenlijke hulpdiensten hebben veel tijd en energie gestoken in het vinden van vervangende woonruimte voor die mensen die daarvoor in aanmerking kwamen. Dat heeft ook veel lobbywerk gekost bij overige gemeenten in den lande", zo maakt de Gemeente Zundert in een persbericht duidelijk. "Mede omdat de zaken zorgvuldig aangepakt moesten worden zijn we daarin geslaagd."

'Veel energie gestoken in vinden van vervangende woonruimte'

De Gemeente Zundert vangt op dit moment op het voormalig AZC, de Kloostertuin, in 28 woonunits mensen op uit Fort Oranje. "Hiermee is voor deze groep mensen een verlengde zoektijd gecreƫerd waardoor zij in de loop der tijd alsnog passende vervangende woonruimte kunnen vinden", zo stelt de Gemeente Zundert.

Toekomst

Nu de camping vrijwel leeg is, is de Gemeente Zundert bezig met de toekomst van het terrein, hoewel zij hierover op dit moment nog geen uitspraken kan doen.

Wel heeft de Gemeente Zundert reeds aangekondigd dat de tot nu toe gemaakte kosten zullen worden verhaald op campingeigenaar Cees Engel.[l]