Johan de Beer. FOTO SANDRAGRAFIE
Johan de Beer. FOTO SANDRAGRAFIE Foto: Sandragrafie

'Ik ben van dit vak gaan houden'

Twee opeenvolgende coalitieperioden al heeft hij zitting in het Zundertse college. Als het aan wethouder de Johan de Beer uit Achtmaal ligt, komt daar na de komende gemeenteraadsverkiezingen een vervolg op. "Ik hoop dat de kiezers mij die kans geven. Bouwen aan de gemeente Zundert is nooit af. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in."

DOOR ADDO SPRANGERS

Naar eigen zeggen geniet hij iedere dag weer van zijn werk. En ook iedere dag weer probeert hij daarbij stap voor stap dichter bij zijn doel te komen: een mooier en beter Zundert. Zelf durft Johan de Beer zich inmiddels al wel als een ervaren bestuurder te betitelen. Ervaring heeft hij de voorbije acht jaren dan ook volop opgedaan. Twee 'regeerperioden' in het Zundertse college spreken wat dat betreft boekdelen, terwijl hij zich op regionaal en landelijk niveau inmiddels eveneens gepokt en gemazeld mag noemen.

Volkshuisvesting

Dat hij de voorbije periode min of meer dezelfde portefeuille kreeg toebedeeld als in zijn eerste ambtstermijn als wethouder (van 2010 tot 2014), heeft daar volgens Johan de Beer zeker aan bijgedragen. Al kreeg hij bij aanvang van zijn tweede termijn ook het onderdeel volkshuisvesting onder zijn hoede. "In mijn eerste periode zaten we net in de economische crisis", blikt hij terug. "Toen werd er dan ook weinig gebouwd. Bij de start van mijn tweede periode echter ging het in economisch opzicht al een stuk beter. Ik heb toen ook meteen geroepen huizen te zullen gaan bouwen. Daar zijn we in geslaagd, in alle dorpskernen. 'Waar zijn ze eigenlijk níet aan het bouwen?' wordt er tegenwoordig wel eens gezegd."

Mix

"Waar ik vooral trots op ben, is de mooie mix van woningtypes die wordt weggezet: koopwoningen, huurwoningen en soms ook projecten vanuit Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Dat zorgt voor gemixte wijken met jong, oud en gezinnen. Geen eenheidsworst dus. Vanwege die verschillende doelgroepen zijn er ook voortdurend mutaties en dat maakt een wijk levendig."

Waardevast

Bovendien is uit onderzoek naar de bestaande woningvoorraad in de gemeente Zundert gebleken dat woningen in de gemeente Zundert zeer waardevast zijn, zo maakt wethouder Johan de Beer duidelijk. "Als vanuit vroegere projecten plotseling heel veel woningen tegelijkertijd vrijkomen, zoals in andere plaatsen gebeurt, doet dat in negatieve zin iets met de huizenprijzen. Dat fenomeen kent Zundert niet. Daar heeft zowel de Gemeente Zundert als de woningeigenaar belang bij."

Droombeelden

"De Provincie Noord-Brabant monitort alle woningbouwplannen. Tal van gemeenten maken dergelijke plannen, maar de daadwerkelijke realisatie van die plannen blijft vaak achter bij droombeelden. Zundert is wat dat betreft een uitzondering. Op de afwijkingsmonitor scoort Zundert namelijk al twee jaar achter elkaar 108%, waar andere gemeenten gemiddeld op zo'n 60% uitkomen. Dat zegt iets over onze bestuurskracht én over de besluitvaardigheid van de gemeenteraad. Dat heeft ertoe geleid dat we al een aantal jaren woningen hebben kunnen toevoegen aan onze woningvoorraad en dat er een aantal onherroepelijke projecten in de pijplijn zit, zoals de ontwikkeling van woningbouw aan de Prinsenstraat."

Patersven

Voor andere zaken was een beduidend langere adem nodig. Als voorbeeld noemt hij het befaamde 'hoofdpijndossier' Patersven dat hij in zijn eerste periode als wethouder al in de schoot geworpen kreeg. "Een dossier dat al twintig jaar liep en waarover veel politieke verdeeldheid bestond", weet de Dorpsbelangen-wethouder. De inzet was een zogeheten een 'dubbelbestemming': Parc Patersven zou hierbij een recreatiepark blijven, maar wel eentje waar tevens gewoond zou mogen worden.

Burgerinitiatief

Johan de Beer: "Uit bestuurlijk overleg met Gedeputeerde Staten bleek dat de Provincie Noord-Brabant een positieve grondhouding had om de recreatieparken De Spranckelaer in Waalwijk en Stille Wille in Oirschot, recreatieparken met een historie van permanente bewoning, zowel een recreatie- als woonfunctie te geven. Voor de Vereniging van Eigenaren Parc Patersven (VEP) reden om in 2013 een burgerinitiatief in te dienen. Eenmaal ontvankelijk verklaard zette het burgerinitiatief de deur naar wonen weer op een kier open. Uiteindelijk heeft Parc Patersven nog vóór die twee parken een dubbelbestemming gekregen. Zonder dat er maatschappelijk geld in is gaan zitten, want het benodigde geld is door de eigenaren zelf ingebracht."

Spannend

"Patersven is nu stabiel en er zijn duidelijke afspraken over het aantal woningen dat beschikbaar blijft voor arbeidsmigranten. Wel is het de taak van de Gemeente Zundert om volgens afspraak toezicht te blijven houden. Het dossier Patersven heeft mij veel energie gekost, maar mijn drive was ook wel om dit probleem voor Zundert definitief op te lossen. In het verleden zijn voorgangers hierop gesneuveld en ook voor mij persoonlijk is het spannend geweest. Zou ik de finish halen? Aan de andere kant maakte het ook krachten in mij los. Ik moest doorpakken, kon dit nog niet jaren laten voortslepen."

Netwerken

Voor wat betreft de aanpak van de huisvesting van arbeidsmigranten wijst wethouder Johan de Beer vooral op zijn investeringen in de verschillende netwerken. "Op provinciaal en op landelijk niveau. Ik heb in deze periode regelmatig met de minister rond de tafel gezeten. Daarnaast was ik voorzitter van het portefeuillehouderoverleg Ruimtelijke Orde en Wonen Regio West-Brabant. Dat vind ik leuk, het zijn voor mij de kersen op de taart. Maar ik wil de regio tijdens een overleg ook kunnen vertegenwoordigen."

Waterbedeffect

"Als regio hadden we de opdracht om in West-Brabant te zorgen voor bedden voor 19.000 arbeidsmigranten, waarvan 1.200 voor Zundert. Daar zijn we in geslaagd. 'We gaan het gewoon doen', is daarbij mijn instelling. Daarbij heb ik overigens wel altijd zaken benoemd: 'We hebben ook nog een camping'. Hierbij volgde steevast de reactie: 'Oh ja, Fort Oranje'. De arbeidsmigranten die daar moesten vertrekken, hebben uiteindelijk ook hun weg gevonden. We hebben toch iets weten weg te zetten waardoor het gevreesde 'waterbedeffect' is uitgebleven. Blijkbaar is er voldoende capaciteit om al die arbeidsmigranten op te vangen. Al hebben sommige andere gemeenten hun opgaven nog niet gerealiseerd. Ze hebben echter nog tot 2019 de tijd."

Randweg

Met Johan de Beer praten over zijn wethouderschap kan niet zonder het ook over de in november 2015 officieel geopende Randweg Zundert te hebben. "Aan die weg zijn we snel gewend geraakt", zegt hij. "Er is veertig jaar discussie aan voorafgegaan, maar uiteindelijk hebben we de Randweg Noord-West in een vrij kort tijdsbestek aangelegd. Nu zijn we, zoals bekend, volop bezig met de uit de aanleg van de Randweg voortvloeiende afspraken, zoals de aanpak van de Molenstraat en de Prinsenstraat en het aanbrengen van stil asfalt. Ook dat duidt op daadkracht."

Zuidzijde

Volgens de wethouder is de infrastructuur echter nog niet voltooid. "Er ligt nu een opgave naar de toekomst om de ontsluiting aan de zuidzijde goed af te ronden. Daarbij zal een goede afweging van alternatieven moeten plaatsvinden om een aantal straten en wijken duurzaam van sluipverkeer te kunnen ontlasten. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat ook hiervoor een gepaste oplossing zal worden gevonden."

BuurtBus

Zoals hij ook verwacht dat er voor de verschillende' issues' rond openbaar vervoer bevredigende oplossingen uit de hoge hoed getoverd zullen worden. "Neem nu de BuurtBus Etten-Leur waar ik me samen met mijn collega uit Etten-Leur sterk voor heb gemaakt. De Provincie Noord-Brabant was aanvankelijk slechts moeizaam te overtuigen en de bus mocht als proef van start. Wij geloofden echter in de verbinding en de klanten voor de bus. Inmiddels is de BuurtBus niet meer weg te denken. Met dank ook aan alle vrijwilligers die het initiatief tot een succes hebben gemaakt."

Kopgroep

De bewoners van Wernhout, die 'hun' bushalte van lijn 115 met ingang van dit jaar door Arriva geschrapt zagen, hoopt hij straks ook een goed alternatief te kunnen bieden. Alle vorig jaar ondernomen stappen om de busroute te behouden - de Gemeente Zundert diende een zienswijze in én stuurde een brandbrief naar het bestuur van Provincie Noord-Brabant - bleken tevergeefs, maar wat Johan de Beer betreft is de strijd nog niet gestreden. "Ik heb er bestuurlijk mijn nek voor uitgestoken. Helaas is het niet gelukt om de busroute intact te houden. Daarover ben ik teleurgesteld, maar ik ben niet iemand die dan bij de pakken gaat neerzitten. Inmiddels is Gedeputeerde Staten weer bezig met de voorbereidingen voor een nieuw aanbestedingstraject. Daarbij is het verzoek gekomen voor de vorming van een regionale kopgroep die zich gaat buigen over nieuwe vormen van mobiliteit, meer specifiek vervoer op maat. Ik heb meteen mijn vinger opgestoken. Het vraagt meer tijd, maar op die manier kan ik namens de regio wel invloed uitoefenen én opkomen voor de Zundertse belangen."

Corsobouwplaatsen

En zo laat hij, terugblikkend, nog meer zaken de revue passeren. Bijvoorbeeld de zoektocht naar definitieve plekken voor de verschillende corsobouwplaatsen. Reden daarvan was een eerder uitgevoerde VROM-inspectie. Veel bouwplaatsen pasten niet in de bestemmingsplannen. Sterker nog: dertien bouwplaatsen bleken feitelijk illegaal te zijn opgericht. Met vereende krachten - de Gemeente Zundert zorgde voor de grond en nutsvoorzieningen, de buurtschappen voor de spreekwoordelijke 'handjes' bij de aanpak van de bouwterreinen - konden de nieuwe plekken bijna 'fiftyfifty' voor een bedrag van zo'n twee miljoen euro worden ingevuld. Nog een wapenfeit: de gerealiseerde inhaalslag voor wat betreft bestemmingsplannen in de gemeente Zundert. Johan de Beer: "Toen ik aantrad, werd ik geconfronteerd met dertig jaar achterstand. Dat is opgelost. De bestemmingsplannen voor alle kernen en het buitengebied zijn geactualiseerd en momenteel zijn we redelijk bij."

Kleine zaken

Stuk voor stuk majeure projecten, zo geeft Johan de Beer zelf aan. "Al draait het zeker ook om kleine zaken. Ik zit ook wel eens met één persoon om de tafel waarbij het dan gaat om een verkeerssituatie met als inzet het wel of niet plaatsen van een paaltje. Ik ben van dit vak gaan houden. Binnen mijn portefeuille heb ik als wethouder stappen gezet, maar het werk is nooit af. Wat dat betreft heb ik veel zin in een derde periode. Hopelijk krijg ik die kans. Het laatste woord is aan de kiezer."