V.l.n.r. Piet Utens, David Bömer en Johan de Beer. FOTO ADDO SPRANGERS
V.l.n.r. Piet Utens, David Bömer en Johan de Beer. FOTO ADDO SPRANGERS Foto:

Ruim baan voor bomenbakken

ZUNDERT - De Molenstraat in Zundert wordt na de herinrichting aangekleed met verplaatsbare bomenbakken. Treeport-manager David Bömer presenteerde afgelopen maandag wethouders Piet Utens en Johan de Beer officieel de Advieslijst Bomenbakken Molenstraat Zundert.

DOOR ADDO SPRANGERS

Een straat herinrichten is één ding, zorgen voor een passende aankleding een tweede. En dus werd het idee geboren om de 'nieuwe' Molenstraat straks in te richten met verplaatsbare bomenbakken waarbij de boomteeltsector haar kennis kan etaleren en zich kan profileren. Voor het invullen van de 'groene' aankleding van de straat deed de Gemeente Zundert een aantal maanden geleden dan ook een beroep op Treeport, de branchevereniging voor de boomteeltsector. Daar werd, aanvankelijk met enige aarzeling, gehoor aan gegeven. Treeport-manager David Bömer: "Onze eerste oproep aan de achterban was niet meteen een succes. We hebben toen gezegd: 'Jongens, hier ligt onze verantwoordelijkheid. Dit is een mooie kans'. Vervolgens kwam er een hoop in beweging."

Aftikken

Met als eerste resultaat een lijst die, volgens Bömer, botanisch gezien een 'superlijst' was. "Net iets té. Alsof je Moerse Boys vertelt dat de club voortaan de Amsterdam Arena krijgt om haar wedstrijden af te werken. We hebben de lijst dus opnieuw tegen het licht gehouden, waarna er een 'tegenlijst' uitrolde met meer oog voor 'eigen' producten uit het Zundertse. Al werden ook hier bedenkingen geuit. Bij een laatste bijeenkomst was het vervolgens echter 'aftikken' en konden er uiteindelijk snel knopen worden doorgehakt."

De nu gepresenteerde lijst telt 36 verschillende soorten die straks een plaats moeten krijgen in de Molenstraat. Het gaat daarbij om in totaal vijftig bomenbakken, compleet met ingebouwde water- en voedinggift. Deze bakken worden voorzien van een QR-code met een verbinding naar een website waar de boomteeltsector haar kennis kan etaleren.

Kwekers kunnen op deze manier niet alleen in de markt kunnen zetten wat zij allemaal in huis hebben, ook kan bijvoorbeeld toeristen zo duidelijk worden gemaakt waarom een speciale boom op een bepaalde plaats staat.

Gevoel

Wethouder Johan de Beer is enthousiast over de Advieslijst Bomenbakken Molenstraat Zundert. "Ik ben verheugd dat Treeport de handschoen heeft opgepakt. Er is goed werk geleverd. De eerste lijsten leverden her en der dan wel gefronste wenkbrauwen op bij de kwekers, maar uiteindelijk ligt er een lijst waarbij de meeste wel 'gevoel' hebben." Wethouder Piet Utens: "De Molenstraat is straks een etalage voor de boomteeltsector, terwijl het groen meteen ook een belangrijke schakel is in dat verblijfsgebied."[l]