Maarten van der Weijden in actie bij Amarant in Rijsbergen. FOTO SANDRA SMITS
Maarten van der Weijden in actie bij Amarant in Rijsbergen. FOTO SANDRA SMITS Foto: Sandra Smits

'Trots dat ik dit mag doen'

RIJSBERGEN - De jaarlijks terugkerende Week van Zorg en Welzijn is weer in volle gang. Ruim duizend locaties van zorg- en welzijnsorganisaties in het hele land openen van maandag tot en met komende vrijdag hun deuren voor het grote publiek.

DOOR ADDO SPRANGERS

Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden, net als vorig jaar ambassadeur van de Week van Zorg en Welzijn, verrichtte zondagavond bij Amarant, in zwembad Aquamarant in Rijsbergen, de officiële opening. Om de diversiteit en dynamiek van zorg en welzijn onder de aandacht te brengen, doet hij zelf een bijzonder sportieve duit in het zakje. In de veertien zorgregio's in Nederland, van Groningen tot Limburg, zwemt hij overal een uur bij een zorg- en welzijnsorganisatie. zo reist hij door heel Nederland. In totaal zal hij 36 uur bezig zijn om deze wereldrecordpoging te behalen, en tegelijk aandacht te vragen voor het mooie werk dat wordt verzet door de 1,2 miljoen mensen die werken in de sector.

"Ik ben trots dat ik dit mag doen, want ik ben natuurlijk ook geholpen door de gehele sector tijdens mijn kanker. Dat motiveert mij extra om deze wereldrecordpoging te behalen", aldus Van der Weijden, winnaar van een gouden medaille op de Olympische Spelen van 2008.

Schijnwerpers

Met de Week van Zorg en Welzijn - die vorig jaar haar eerste lustrumeditie beleefde - voert de grootste sector van Nederland campagne voor het zesde opeenvolgende jaar campagne. Dat gebeurt onder het motto 'Maak kennis met kunde'. Het doel is de veelzijdigheid van Zorg en Welzijn te tonen, de nieuwe ontwikkelingen laten zien en vooral de mensen die er werken in de schijnwerpers te zetten. Belangstellenden, buurtbewoners, (aankomende) studenten, vrijwilligers, cliënten en mantelzorgers kunnen komen kijken naar het werk van de duizenden medewerkers en vrijwilligers die zich dagelijks met passie en professionaliteit inzetten voor hun cliënten en patiënten. En dat betekent dat iedereen welkom is om eens een kijkje te nemen bij bijvoorbeeld het verpleeghuis om de hoek of in een operatiekamer in een groot ziekenhuis in de buurt. In Noord-Brabant vinden ruim 180 activiteiten plaats. Surf voor een uitgebreid overzicht van activiteiten en deelnemende organisaties naar www.weekvanzorgenwelzijn.nl[l]