Burgemeester Poppe: 'Zorgen voor zorgvuldige overdracht' FOTO SANDRAGRAFIE
Burgemeester Poppe: 'Zorgen voor zorgvuldige overdracht' FOTO SANDRAGRAFIE Foto: Sandragrafie

Overdrachtsdocument als leidraad

ZUNDERT - De gemeenteraad nam er dinsdag officieel kennis van: het overdrachtsdocument van het college over de bestuursperiode 2014-2018, met als werktitel 'Veranderende wereld, Zundert verandert mee'. De nieuwe raad en het nieuwe college moeten er straks hun voordeel mee doen.

DOOR ADDO SPRANGERS

Dat laatste is althans de insteek van het document, zo maakt burgemeester Leny Poppe-de Looff duidelijk. "Geen kwestie dus van zogezegd iets over de schutting gooien, maar zorgen voor een zorgvuldige overdracht. Met aanbevelingen voor het nieuwe college dat op deze manier niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Denk daarbij aan suggesties om bij een bepaald onderwerp bijvoorbeeld eens met die of die stakeholder te gaan praten. Deze nieuwe opzet past heel goed bij ons beleid en sluit aan op het proces waar we nu als Gemeente Zundert in zitten. Bovendien laten we de Provincie Noord-Brabant zo zien dat we ervoor gáán om onze zelfstandigheid te kunnen borgen."

Doorontwikkeling

Een zelfstandigheid die centraal stond bij de bestuurlijke en ambtelijke doorontwikkeling die de Gemeente Zundert de voorbije bestuursperiode heeft doorlopen en welke verder zijn beslag zal krijgen in de komende bestuursperiode. In Deel A van het overdrachtsdocument wordt hierop teruggekeken en vooruitgeblikt. Daarbij komt onder andere de ontwikkeling van Zundert van regiegemeente naar netwerkorganisatie aan bod, naast de introductie van het programmatisch werken, intergemeentelijke samenwerking én de op basis van het 'Zundertse DNA' geformuleerde missie waarin de Gemeente Zundert aangeeft in dialoog met inwoners en ondernemers te zoeken naar de beste, toekomstbestendige oplossingen. "In de volgende periode bijvoorbeeld zal Zundert nog veel meer moeten investeren in samenwerkingsverbanden, zowel met de De6-gemeenten als de Gemeente Breda", licht de burgemeester toe.

Toelichting

In Deel B van het overdrachtsdocument wordt aan de hand van de elf belangrijkste thema's uit de afgelopen jaar geformuleerde beleidsprogramma's de gehanteerde aanpak toegelicht. Daarbij passeren de meest relevante resultaten de revue, worden ervaren hindernissen en spanningen belicht en worden suggesties voor de nieuwe bestuursperiode aangedragen. De thema's die in Deel B voorbijkomen zijn Economie en Cultuur (vrijetijdseconomie), Economie en Veiligheid (vrijgekomen agrarische bebouwing), Economie (ondernemers en bedrijventerreinen), Onderwijs (visie, kwaliteit en huisvesting), Sport (sportvisie en de deelprojecten zelfbeheer, accommodaties en doelgroepen), Financiën (programmabegroting), Leefbaarheid (recreatieparken en campings), Duurzaamheid (afval en Van Afval Naar Grondstof), Ruimtelijke Ordening (huisvesting), Openbare Ruimte (wegen en groen) en Sociaal Domein (Wmo, jeugdzorg en participatie).[l]