Van links naar rechts: Roger van Erk, Roel Ruiter en Twan Snepvangers van OBZ. FOTO GUUS ARNOUTS
Van links naar rechts: Roger van Erk, Roel Ruiter en Twan Snepvangers van OBZ. FOTO GUUS ARNOUTS Foto:

'Bier heeft gigantisch veel smaken'

ZUNDERT - Op 15 april gaan de glazen vol: Objectieve Bierproevers Zundert (OBZ) organiseert haar eerste (speciaal)bierfestival. In Het Wapen van Zundert kunnen liefhebbers en bierlekkerbekken hun smaakpapillen op de proef stellen met ruim dertig soorten bier, geschonken door acht aanwezige brouwers.

DOOR GUUS ARNOUTS

Dat bier booming is, hoef je aan Roger van Erk, Roel Ruiter en Twan Snepvangers van OBZ niet uit te leggen.

OBZ komt iedere tweede donderdag van de maand in Het Wapen van Zundert bij elkaar om over bier te praten, te proeven en te beoordelen.

Vanaf de oprichting leefde echter het idee om ook de mensen van buiten de club wakker te schudden voor hun passie. "Het festival is met name ontstaan om het speciaalbier te promoten", legt Ruiter uit. "Het is bovendien een gezellig evenement dat ook Zundert hopelijk een beetje op de kaart zet. De gemeente dan hè."

Proeven en praten

Het verloop van de dag bestaat uit een soort markt met stands in de zaal van het café, waarachter de brouwers hun bieren in het proefglaasje van de bezoeker schenken.

Van Erk: "De bezoeker krijgt ook een soort programmaboekje of gids, gebaseerd op smaakniveau, die hen bij de hand neemt tijdens hun proeftocht. Met ruim dertig biersoorten is het vrijwel onmogelijk om alles te proeven die dag. Dat wordt dus kiezen."

Niet onbelangrijk. Want begin je als onervaren proever met een sterk bittere biersoort, dan kan dat je hele dag vergallen.

In tegenstelling tot het proeven van wijn mag je volgens Snepvangers bier gewoon doorslikken.

"Dat is juist belangrijk. Bier heeft gigantisch veel smaken, waarvan bitterheid een belangrijke is. En dat proef je alleen achter op je tong." Ruiter wil daar echter wel een kanttekening bij plaatsen: "We moedigen het aan om veel te proeven, maar het is niet de bedoeling dat er overmatig alcohol wordt gebruikt."

Zelf brouwen

De acht bierbrouwers nemen een breed scala een smaken mee: Van donker tot tripel en van een sterke IPA tot een zachtere blonde. Voor ieder wat wils dus.

"Bezoekers kunnen voor 15 euro een Festivalpakket kopen, dat bestaat uit een proefglaasje het boekje en vier consumptiebonnen", gaat Ruiter verder. "Je kunt gedurende de middag consumptiebonnen bij halen. Voor een hapje of fris kun je tevens aan de bar terecht."

Ook wordt er aan het eind van het festival een publiekslieveling gekozen aan de hand van de stemmen die de bezoeker de biertjes geeft.

De heren proosten alvast op de vijftiende, het belooft een informatieve maar tegelijk ook informele dag te worden. Snepvangers: "Brouwers brouwen hun bier om het te drinken, niet om het te bewaren." [l]

Aanvang 12:00 uur tot 19:00 uur bij Het Wapen van Zundert. Voor een festivalpakket betaal je ter plaatse € 15,- (inclusief proefglas, 4 consumptiebonnen en boekje).