RIJSBERGEN - Zoals intussen bekend is, bestaat de St. Bavokerk in Rijsbergen dit jaar 100 jaar. Er zijn diverse festiviteiten rondom dit gebeuren. Eén ervan is een fotopuzzelfietstocht.

Een bekende fietstocht is de Kapellenfietstocht, waarbij alle veldkapelletjes van Rijsbergen worden aangedaan. Deze fotopuzzeltocht gaat veelal via dezelfde route, maar i.p.v. de kapelletjes is er nu meer aandacht voor de nissen waarin een Mariabeeld of een Donatusbeeld staat. We zagen ook veel gevelstenen met een Maria-afbeelding erop.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er op woonhuizen gevelstenen geplaatst om bescherming te vragen tegen oorlogsgeweld of uit dankbaarheid voor de genoten bescherming van Maria tijdens de oorlog. Ook werd Maria als beeld in een nis geplaatst. Daarnaast werd de Heilige Donatus, vooral door de boeren, aangeroepen als beschermer tegen onweer, storm, hagel, donder en bliksem. Deze fietstocht is bedoeld om deze nissen en Maria-afbeeldingen meer aandacht te geven.

Fotopuzzel-fietstocht
De fotopuzzel-fietstocht is (tegen een kleine vergoeding) in Rijsbergen af te halen én in te leveren vanaf 15 april tot 22 juni bij: Museum De Weeghreijse (open op zondag tussen 14.00 en 17.00 uur). Hier is tevens de tentoonstelling van de veldkapellen te zien. Alle Rijsbergse veldkapellen zijn op schaal nagemaakt, evenals de St. Bavokerk en de Lourdesgrot die op de begraafplaats achter de kerk staat; Lunchcafé ’t Boomke (geopend op maandagmiddag, dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag, (zie www.tboomke.nl voor actuele openingstijden); Alphons IJscreaties (7 dagen per week geopend vanaf 13.00 uur, op zondag vanaf 12.00 uur); Koutershof (geopend ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur). Bij deze fietstocht zit één consumptiebon. Deze is in te leveren bij één van bovengenoemde adressen.
Onder de goede inzendingen worden vijf prijzen beschikbaar gesteld door het kerkbestuur.[l]