David Bömer geeft de scholieren uitleg over de boomteelt. FOTO CHARLES LUIJTEN
David Bömer geeft de scholieren uitleg over de boomteelt. FOTO CHARLES LUIJTEN Foto:

Boomfeestdag Zundert in iets ander jasje

KLEIN ZUNDERT - De officiële Boomfeestdag liet de gemeente Zundert dit jaar aan zich voorbijgaan. Het gebruikelijke planten van bomen bleef dan ook achterwege.In plaats hiervan koos men voor een educatief programma. Een boomkweker en een hovenier gaven leerlingen van groep 7 uitleg.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Op de derde woensdag van de maand maart wordt elk jaar traditiegetrouw de Nationale Boomfeestdag - ook wel Boomplantdag genoemd - gehouden. Deze dag in het voorjaar, gericht op het behoud van bomen in de natuur, werd in 1957 voor het eerst gehouden. Als er naast Boskoop een gemeente is waar de boomteelt een belangrijke positie inneemt, dan is dat Zundert wel.

Educatie

Een goede gewoonte is om bij het planten van bomen op voornoemde dag, dit jaar 21 maart, de basisscholen erbij te betrekken. Een mooie methode de jeugd dichter bij Moeder Natuur te brengen. Er werden echter deze keer in de gemeente Zundert geen bomen geplant. In plaats daarvan werd gekozen voor een educatief programma.

'Jeugd dichter bij Moeder Natuur brengen'

Dat vond vorige week woensdag in aanwezigheid van wethouder Johan de Beer plaats op basisschool Sint Antonius School te Klein Zundert en op basisschool De Wegwijzer in Achtmaal. Bewust een paar weken later dan het gebruikelijke tijdstip van de Boomfeestdag. "We willen de kinderen immers bomen laten zien die al blaadjes hebben en verschillend van elkaar zijn. Vandaar dat wij de Boomfeestdag pas nu houden", aldus Jolanda de Krom van de Gemeente Zundert. En zo stonden daar David Bomer en Carlo van de Enden voor de klas van groep 7 en niet de schooljuf om les te geven. Eerstgenoemde is boomkweker en manager van branchevereniging TreePort, de ander houdt er een hoveniersbedrijf op na.

Belangstelling

Hoe worden nieuwe bomen gekweekt, welke soorten zijn er zoal en wat is hun functie? Het werd de leerlingen op verschillende manieren helder gemaakt, daarbij gebruikmakend van lesmateriaal als kleine takken, twijgen en jonge plantjes. Zo werd het enten van bomen gedemonstreerd. Uit de vele vragen die de leerlingen stelden was duidelijk merkbaar dat zij de uitleg over hoe bomen tot stand komen en over hoe die verzorgd moeten worden om tot iets moois uit te groeien, heel interessant vonden. Geen saaie, maar een levendige en zinvolle les over de natuur was het dan ook. Jolanda de Krom noemt de gekozen manier om de kinderen kennis van bomen en planten te laten opdoen min of meer een experiment. "Blijkt de proef geslaagd, dan gaan we daarmee mogelijk verder en dan met alle scholen."[l]