Daisy van Dordrecht (links) en burgemeester Leny Poppe-de Looff. FOTO ADDO SPRANGERS
Daisy van Dordrecht (links) en burgemeester Leny Poppe-de Looff. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

Gemeente Zundert start met leefbaarheidsonderzoek

ZUNDERT - Hoe staat het met de leefbaarheid en de veiligheidsbeleving in de verschillende dorpskernen van de gemeente Zundert? Op deze en andere vragen moet het vorige week door de Gemeente Zundert gestarte leefbaarheidsonderzoek binnenkort antwoord geven.

DOOR ADDO SPRANGERS

Steekproefsgewijs verdeeld over de kernen Zundert, Klein Zundert, Rijsbergen, Achtmaal en Wernhout zijn vorige week dinsdag in totaal 1.450 enquêteformulieren verspreid onder de inwoners. Het doel van dit onderzoek is om, zoals gezegd, de inwoner te vragen hoe het staat met de leefbaarheid en de veiligheidsbeleving in de gemeente Zundert. Hierbij worden ook eventuele knelpunten in de fysieke leefomgeving geïnventariseerd. Naar aanleiding van deze resultaten wordt er gekeken wat de Gemeente Zundert kan bijdragen aan het bevorderen van de fysieke leefomgeving met het oog op een veiliger gemeente Zundert.

Leefbaarheidsmonitor

Via het onder de noemer Leefbaarheidsmonitor opgezette onderzoek worden inwoners over verschillende onderwerpen aan de tand gevoeld. Zo wordt aan de hand van verschillende stellingen de leefbaarheid in de buurt getoetst. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de verlichting in de buurt en de aanwezigheid van voorzieningen voor jongeren en ouderen. Ook worden er vragen gesteld over de omgang met andere buurtbewoners. Ook het thema overlast in de woonbuurt komt aan de orde, waarbij bewoners hun bevindingen over bijvoorbeeld graffiti, te hard rijden, vernielingen en drugshandel kunnen delen. Het onderwerp veiligheidsbeleving gaat dan weer over het zich wel of niet veilig voelen in bepaalde situaties, zoals overdag of 's avonds op straat of in huis. Het thema slachtofferschap maakt eveneens deel uit van het onderzoek. Hierbij wordt geïnventariseerd in hoeverre bewoners slachtoffer zijn geweest van bijvoorbeeld woninginbraak, fietsendiefstal, beroving en cyberpesten. Daarnaast wordt bewoners via de enquête gevraagd of en op welke wijze zij preventieve maatregelen treffen om hun woning of bezittingen te beveiligen. Verder mogen de bewoners zich via de enquête uitspreken over hun contact met en het functioneren van de Gemeente Zundert.

Goed gevoel

Het leefbaarheidsonderzoek sluit volgens burgemeester Leny Poppe-de Looff perfect aan op de recente introductie van de zogeheten 'ambassadeurs' voor de verschillende dorpskernen én op het de voorbije jaren over de gemeente Zundert uitgerolde fenomeen buurtpreventie. "Het schept een totaalbeeld en maakt duidelijk waar we als Gemeente Zundert allemaal rekening mee moeten houden. Ik heb hier een goed gevoel bij." Zoals ook eerder het geval was bij het onderzoek naar het DNA van Zundert en het veiligheidsplan voor Corso Zundert, is ook nu een talentvolle stagiaire ingeschakeld voor de klus. Voor Daisy van Dordrecht, vierdejaarsstudente Integrale Veiligheidskunde aan de Avans Hogeschool in Breda, is het leefbaarheidsonderzoek meteen ook haar afstudeeropdracht. "Omdat ik zelf uit Oirschot kom, kijk ik er misschien toch met een andere blik naar dan iemand die hier vandaan komt. Ik sta er helemaal blanco in." De uitkomsten van het onderzoek worden komende zomer nog bekendgemaakt.[l]