Repetitie Repelsteeltjes. FOTO GUUS ARNOUTS
Repetitie Repelsteeltjes. FOTO GUUS ARNOUTS Foto: Guus Arnouts

20 jaar Repelsteeltjes

ZUNDERT - Met de première op 14 april zet theatergroep Repelsteeltjes een nieuwe voorstelling op de planken. En toepasselijk, vanwege het twintigjarig jubileum, spelen ze een stuk uit de oude doos: De allereerste voorstelling 'Repelsteeltje'. Maar ditmaal in een sausje anno 2018.

DOOR GUUS ARNOUTS

Voor de jongste speler op de planken, de twaalfjarige Fleur Schrauwen, is het toch wel een kleine droom die uitkomt, al zo lang als dat ze zich kan herinneren wil ze meespelen met Repelsteeltjes. Toen ze zich kon inschrijven begin dit jaar, greep ze dan ook haar kans. Het leukste van meespelen? "Je krijgt hier veel nieuwe vrienden en ook doordat je op elkaar leert inspelen leer je je medespelers veel beter kennen." Samen met enkele tientallen medespelers staat Fleur op het podium, dat is voorzien van een passend decor en versterkt door de fijne muzikale klanken van de 'Repelhuisband'.


Oud en jong
Die mix van oud en jong is iets wat de theatergroep zo bijzonder maakt. Brugklassers van twaalf jaar spelen gezamenlijk met vijftienjarige pubers en opgeschoten jongeren. Maar dat is zeker altijd de kracht geweest van 'Repels', vertelt bestuurslid Ad Adriaansen die vanuit achterin de zaal naar de doorloop kijkt. "Vanaf 1998 is Repelsteeltjes altijd al een krachtige groep geweest. Het mooie is dat zo'n groep begint met allemaal individuele personen en uiteindelijk één hechte groep wordt en we samen één voorstelling maken met z'n allen. Prachtig!" Zo kan het voorkomen dat, als je helemaal niet kunt dansen, je toch mee moet dansen. "Daarmee leren de spelers ook afhankelijk van elkaar te zijn. Iedereen staat op het toneel nu en je hebt elkaar nodig."

Voorproefje
Wat staat het publiek straks allemaal te wachten? Zoals de naam van het stuk doet vermoeden is het een klassieke vertelling van het sprookje Repelsteeltje. Maar daar blijft het niet bij. Speciaal voor het 20-jarig jubileum van de club werd er teruggepakt op een rijke historie aan voorstellingen, liedjes, dans en kostuums. Zo zullen Kapitein Haak en Peter Pan (2008), insecten uit de voorstelling Erik of het Kleine Insectenboek (2014) voorbijkomen alsook liedjes uit Tegenwind (2004). En dat alles wordt kundig verweven in de stof van het stuk. "En dat was best lastig", bekent Ad. "Drie tekstschrijvers hebben behoorlijk lopen stoeien om alles in één stuk te krijgen. Uiteindelijk is het in twee zondagmiddagen gelukt."

Frisse wind
Toch staan ook de Repels niet stil. "We moeten met onze tijd meegaan", gaat Ad verder. "In het begin zeiden we nog tegen de spelers: 'Geen mobieltjes tijdens de repetitie'. Wat bleek? Ze hadden hun script op hun telefoontje staan. Ja, je moet soepel blijven", lacht hij. Na dit jaar stoppen er bovendien veel oude bekenden in het bestuur. "Maar gelukkig staat er een hele nieuwe, jonge en enthousiaste groep klaar om onze plekken in te nemen. Dus stoppen, daar doen we voorlopig niet aan!" [l]

Voorstellingen van Repelsteeltje door Repelsteeltjes zijn op 14, 15, 20 en 21 april te zien in 'Bij Ons... In Zundert'. Kaartjes zijn daar ook eventueel te koop.