Hein Lambregts in 1955 als jongen naast zijn grote held Piet Hanegraaf. Tweede van links op de achtergrond vader Hendrik Lambregts. FOTO COLLECTIE REIN LAMBREGTS
Hein Lambregts in 1955 als jongen naast zijn grote held Piet Hanegraaf. Tweede van links op de achtergrond vader Hendrik Lambregts. FOTO COLLECTIE REIN LAMBREGTS Foto: collectie Rein Lambregts

'Piet Hanegraaf was mijn grote wieleridool'

ZUNDERT - Liefhebbers van de wielersport kunnen hun hart weer ophalen. In het CultuurCentrum Zundert aan de Molenstraat 5 in Zundert presenteert wielerhistoricus Rein Lambregts komende woensdag 25 april zijn nieuwste boekwerk: 'De gouden jaren vijftig van de West-Brabantse wielersport'.

DOOR ADDO SPRANGERS

Rein Lambregts is een man die de wielersport eet, drinkt en ademt. Hij is idolaat van het wielrennen en heeft al meerdere boeken met dat thema op zijn naam staan.

Zijn laatste wapenfeit, het boek met de titel 'Rendez vous - nog eens 30 wielerverhalen', dateert alweer van 2012. Het was het logische vervolg op zijn in eerder eveneens in eigen beheer uitgegeven boekwerkje 'Half Koers - 30 wielerverhalen'. Daarnaast was Lambregts verantwoordelijk voor de totstandkoming van het BWF-jubileumboek '1970-1995, 25 jaar Brabantse Wieler Federatie' en - samen met Hans Kuijper - de naslagwerken 'West-Brabantse Tourrenners - verhalen en prestaties van 41 wielrenners 1936-2001' en 'West-Brabantse Wielerkampioenen'.

Piet Hanegraaf

Hoog tijd dus om nog meer verhalen over de wielersport op te tekenen. Deze keer dook hij in de jaren '50, het tijdperk waarin hij als kind kennismaakte met de wielersport welke hij vervolgens nooit meer heeft kunnen loslaten. Zijn vader had hierin een belangrijk aandeel, vertelt hij. "Samen met zijn kameraad Jan Hanegraaf uit Rijsbergen fietste mijn vader vroeger koppelwedstrijden op de wielerbaan in 't Ginneken in Breda. Toen later Piet Hanegraaf - de zoon van Jan - bij de nieuwelingen ging fietsen, werd mijn vader zijn grootste supporter.

'In Antwerpen ging wereld voor me open'

Ik mocht als kind altijd mee en zo werd Piet Hanegraaf ook mijn idool. Het was een renner waar ik tegen opkeek.

Hij krijgt straks ook het eerste exemplaar van mijn nieuwe boek uitgereikt. Door hem is mijn passie voor het wielrennen ontstaan. Toen hij op de baan in Antwerpen moest rijden, gingen we mee naar het Sportpaleis. Er ging letterlijk en figuurlijk een wereld voor me open.

Piet Hanegraaf fietste van 1956 tot 1959 bij de amateurs, maar stopte vrij plotseling toen het hem duidelijk werd dat hij de top niet ging halen. Mijn vader stopte meteen met het bezoeken van wielerwedstrijden, zó'n fanatieke fan was hij. Toen was ik echter al op de leeftijd beland dat ik zelfstandig wedstrijden kon gaan bezoeken."

Fantastische renners

"De jaren '50 vormden hét decennium voor de wielersport in West-Brabant", aldus Rein Lambregts. "Niets ten nadele van hedendaagse wielrenners als Moreno Hofland en Stef Clement, maar in die tijd had West-Brabant écht fantastische renners. Van de tien renners in de Tour de France-ploeg van die tijd kwamen er zes uit West-Brabant. Dat zó veel West-Brabanders zó veel presteerden in die tijd, wilde ik toch graag in een boekje vastleggen."

Toch zijn het niet de grote coryfeeën als Wout Wagtmans en Wim van Est die in 'De gouden jaren vijftig van de West-Brabantse wielersport' door Rein Lambregts worden belicht. Hij richt zich in zijn boek deze keer juist op wat hij noemt 'de betere amateurs en criteriumspecialisten uit de jaren '50 die ik als kind iedere week zag rondfietsen in de regio'.

Indeling

De op papier wat mindere goden dus, maar wel mannen met een verhaal dat volgens Rein Lambregts het optekenen meer dan waard was. Zo komen Piet de Bruijn, Bertus de Vree, Pierre Pellenaars, Adrie Roks, Wim van Dongen, Sjef Verhulst, Jan van Poppel, Kees van Amsterdam, Henk Rasenberg en Toontje Mertens aan het woord.

Het nieuwe boek van Lambregts is ingedeeld op jaartal. Naast een interview met een renner uit het desbetreffende jaar wordt ook de wielerhistorie van het bewuste jaar belicht, zowel nationaal als regionaal als lokaal, gelardeerd met verslagen en cijfermateriaal.

Ook maakt Rein Lambregts de lezer deelgenoot van zijn eigen beleving. Het boek bevat bovendien zo'n 180 foto's, veelal afkomstig uit privécollecties en nog nooit eerder gepubliceerd.[l]

Het boek 'De gouden jaren vijftig van de West-Brabantse wielersport' wordt op woensdag 25 april officieel gepresenteerd in CultuurCentrum Zundert aan de Molenstraat 5 in Zundert. Aanvang 13.30 uur. De toegang is gratis. Het boek is ook te bestellen door vóór 30 april een bedrag van 20 euro (inclusief verzendkosten) over te maken op bankrekeningnummer NL 22 ABNA 0440396557 t.n.v. M. Lambregts te Oosterhout o.v.v. uw adresgegevens.