Door en Toke hebben het reuze naar hun zin. FOTO CHARLES LUIJTEN
Door en Toke hebben het reuze naar hun zin. FOTO CHARLES LUIJTEN Foto: Charles Luijten

'Vonk sloeg over op Rijsbergse kermis'

RIJSBERGEN - Boven hun voordeur in de Minister Verschuurstraat in Rijsbergen hing vrijdag een bord met daarop het getal 60, geflankeerd door gekleurde ballonnen. Daar droeg Door Adriaensen (87) zijn Toke Haast (85) in zijn armen naar binnen na afloop van hun huwelijksfeest bij Toke thuis op 13 april 1958.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Door en Toke vormen een nog erg kras stel dat het reuze naar zijn zin heeft en dat hoopt er nog vele jaren aan te kunnen vastknopen. Door komt uit een gezin van zes kinderen en dat is ook bij Toke het geval.

'Ambulance stond plots voor de deur'

Afgelopen vrijdag wachtte het vieren van de 60-jarige bruiloft. Drie dagen ervoor stond echter plots de ambulance voor de deur om de door een hartaanval getroffen Door naar het ziekenhuis te brengen. Hij was gelukkig weer snel boven Jan, het feest in De Harmoniezaal kon alsnog doorgaan.

Kermis

Beiden zagen elkaar nogal eens bij Toke thuis wanneer daar kaartavonden waren. De vonk sloeg echter pas echt over toen de 19-jarige Door zijn Toke meevroeg voor in de schommel tijdens de Rijsbergse kermis. Het was in die tijd wachten geblazen eer er getrouwd werd. Hij was 28 jaar oud en zij 25 jaar. "Dat is nu allemaal wel heel anders. Ze kruipen met hun twintigste al bij elkaar. We kregen een bouwvergunning maar hadden geen grond, die konden we bemachtigen van Jan Marijnissen bij wie het net andersom was", legt Toke Haas uit. Deze grond lag aan de Minister Verschuurstraat waar ze dus nog altijd wonen. Daar werd in 1961 het eerste kind (zoon Wil) geboren en vier jaar later nummer twee (dochter Colinda) waarbij het zou blijven. Het diamantenpaar heeft twee kleinkinderen. Door en Toke zijn er beiden dol op.

Pilske drinken

Door Adriaensen heeft gedurende zijn leven diverse werkadressen gekend. Het begon direct na de basisschool bij boeren in de omtrek en hield dat na vier jaar voor gezien. Hij ging samen met vader Willem hier en daar grondwerkzaamheden uitvoeren, totdat maalderij Janssen in eigen dorp om de hoek kwam kijken. Vervolgens was hij actief voor sloop- en tribunebedrijf Snellen. "Als we na het Bloemencorso in Zundert de tribunes moesten afbreken, was het eerst eronder alles afzoeken naar omlaag gevallen geld, dat we altijd tegenkwamen. We dronken er een pilske van", vertelt een lachende Door Adriaensen. Hierna was hij zeventien jaar in dienst bij aannemer Hennekam en werkte hij tot slot nog bij bouwbedrijf Bakker. Echtgenote Toke was voor haar huwelijk werkzaam in de huishouding bij een arts te Breda en daarna nog bij enkele families in Rijsbergen. Ze zegt dat altijd met veel plezier te hebben gedaan.[l]