Vogelaar Rob Burgmans telt alle vogels in Rijsbergen. FOTO SASKIA ROKS
Vogelaar Rob Burgmans telt alle vogels in Rijsbergen. FOTO SASKIA ROKS Foto: Saskia Roks

Vogelaar Rob Burgmans telt alle vogels

RIJSBERGEN - Rob Burgmans is lid van SOVON. Zij organiseert landelijke vogeltellingen en voert onderzoek uit. De MUS-telling, Meetpunt Urbane Soorten, is een van de projecten van SOVON. MUS is een voorjaarstelling van broedvogels. Sinds zes jaar telt Rob Burgmans op twaalf plaatsen in Rijsbergen alle vogels. "Mensen kijken soms vreemd op wanneer ze mij in alle vroegte met m'n verrekijker in het dorp zien staan turen."

DOOR SASKIA ROKS

Maar gelukkig draag ik tegenwoordig een hesje met de tekst: "ik tel voor onderzoek", dat scheelt, legt Rob uit. Hij doet in het voorjaar drie tellingen. De twaalf telpunten zijn vooraf bepaald door SOVON. Rob fietst van het ene telpunt naar het andere. Hij noteert steeds vijf minuten lang alle vogels die hij hoort en ziet. SOVON brengt het resultaat van alle tellingen in kaart. Het doel van deze tellingen is om sneller te kunnen ingrijpen als dat nodig is.

Bevindingen
In de laatste 25 jaar is het aantal huismussen gehalveerd naar een miljoen. Dat heeft zeker ook te maken met veranderingen door mensen. Ze bouwen meer schuttingen in plaats van heggen en kloppen geen tafelkleden met broodkruimels meer uit in de tuin, verklaart Rob. "Nu is het aantal huismussen weer stabiel maar de gierzwaluw heeft het moeilijk. De dakpannen van tegenwoordig maken het namelijk onmogelijk om er een nest onder te kunnen bouwen.

Maar daarom zijn er gierzwaluwpannen op de markt, zonder het wooncomfort van de mens aan te tasten, dragen ze bij aan het leefmilieu van de gierzwaluw."

Vogel- en natuur werkgroep
Rob Burghout is tevens lid van de vogel- en natuur werkgroep Zundert (VNWGZ). Haar doelstelling is het beschermen en bevorderen van de natuur en behartigen van de flora en fauna in de gemeente Zundert. De club houdt bijvoorbeeld jaarlijks een vogelherkenningscursus.

'Vogelgids bij de hand
en verrekijker moet te
allen tijde klaarliggen'

Begin eens met de circa vijftien soorten vogels uit je eigen tuin te herkennen, adviseert Rob. "Houd de vogelgids bij de hand. En de verrekijker moet te allen tijde klaarliggen, niet in een de tas, en ook niet met de beschermingsdoppen er op. Anders ben je te laat en is je vogel gevlogen!" En mocht u interesse hebben in een excursie, neem dan contact op met Ad van Gastel. Hij is coördinator van VNWGZ.

Nestkasten
Vanuit de VNWGZ is Rob ook betrokken bij het ophangen van nestkasten voor uilen in tuinen. De nestkast van de uil wordt gesponsord door het Brabants Landschap. Eerst komen wij kijken of de tuin geschikt is, legt Rob uit. "

Zo moet de tuin voor een steenuil over voldoende gras beschikken maar ook wat rommelhoekjes hebben." Voor minder veeleisende vogels zoals het koolmeesje kun je in iedere tuin zelf een nestkastje hangen. En een voederhuisje mag het hele jaar door, volgens Rob. "Zet het lekker dicht bij je huis zodat je de vogeltjes goed kunt zien. Dat is genieten!" [l]

Heeft u thuis een huiszwaluw of boerenzwaluw?


De huiszwaluw vindt u onder de overstek en de boerenzwaluw broedt binnen in een stal. Mocht U het vermoeden hebben dat u een van deze vogels op visite hebt, dan mag u rechtstreeks naar Rob Burgmans bellen: 06-38506377.