Wethouder Johan de Beer: '    Verhalen over Napoleon Route willen we nóg meer laten spreken' FOTO ADDO SPRANGERS
Wethouder Johan de Beer: ' Verhalen over Napoleon Route willen we nóg meer laten spreken' FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

Oude Napoleonroute moet weer glans krijgen

ZUNDERT - Napoleon als toeristisch lokkertje. Als het aan wethouder Johan de Beer ligt, blijft het beslist niet bij dagdromen alleen. Mooie verhalen over de voormalige Franse keizer moeten inspireren tot ideeën om aan de Napoleonroute gelegen parels weer op te poetsen.

DOOR ADDO SPRANGERS

Onder het bewind van de Franse legeraanvoerder en keizer Napoleon Bonaparte twee eeuwen geleden werd het wegennet in Europa fors uitgebreid, onder andere met lijnrechte verbindingen tussen diverse grote steden. In Frankrijk werden diverse wegen aangelegd en ook in Nederland was dat het geval. Ook in de huidige gemeente Zundert gelegen plaatsen waren hierbij nadrukkelijk in beeld.

Bomenstructuur

Ruim 200 jaar geleden, op 16 december 1811 om precies te zijn, werd per decreet van Napoleon een lijst met keizerlijke wegen vastgesteld om tot een beter wegennet te komen. Hierbinnen was een prominente rol voor de 'eerste klasse' weg van Parijs over Zundert en West-Brabant naar Amsterdam, onder de noemer La Route Impériale 2. Het belangrijkste doel van de Napoleonsweg was het mogelijk maken van een snelle troepenverplaatsing, Van de originele weg zelf is niet veel meer terug te zien, al zijn er in het landschap nog volop sporen van de weg te ontdekken. "Neem bijvoorbeeld de kaarsrechte bomenrij tussen Zundert en Breda", zegt wethouder Johan de Beer. "Die bomen staan er niet toevallig. Ze werden geplant zodat de soldaten van Napoleon in de schaduw konden uitrusten. Ook in de richting van Antwerpen zie je die bomenstructuur terug."

Voorspoed

En zo zijn er nog meer sporen aan te treffen. Naast een stuk cultuur bracht de Napoleonroute Zundert namelijk ook economische voorspoed. Wethouder Johan de Beer wijst onder andere op grote wegrestaurants, benzinepompen en grenswisselkantoren die in het verleden langs de oude Napoleonroute verrezen. "Stuk voor stuk verborgen parels. Het is een uitdaging om daar weer nieuwe bestemmingen voor te vinden." Want, zo maakt hij duidelijk, een aantal parels is aan een bepaalde mate van verloedering niet kunnen ontsnappen.

Boekenrol

De Gemeente Zundert wil daar nu dus flink verandering in brengen. Volgens wethouder Johan de Beer biedt de Napoleonroute volop kansen voor landschap, educatie, ruimtelijke kwaliteit en (vrijetijds)economie. In een gesprek met gedeputeerde Erik van Merrienboer ontstond vervolgens het idee om de geschiedenis van de Napoleonroute zogezegd breder op te pakken. Het resultaat? Een soort boekenrol met daarop beknopte verhalen over de geschiedenis en de betekenis van de Napoleonroute. "Geen bestemmingsplan ", aldus Johan de Beer, "maar een overzicht van de verborgen parels in de Napeleonroute van Parijs naar Amsterdam. We beperken ons in eerste instantie tot Zundert, maar we willen vooral verbreding zoeken."

Projectplannen

Om die reden wil de Gemeente Zundert haar krachten bundelen met BENEGO (Belgisch Nederlands Grensoverleg), Provincie Noord-Brabant, de regio en (maatschappelijke) partners. Johan de Beer: "Heemkundekringen hebben al aandacht besteed aan dit unieke stukje geschiedenis. Het kan echter breder en meer integraal. De Gemeente Zundert gaat zich hiervoor de komende jaren inzetten. De verhalen over de Napoleon Route willen we nóg meer laten spreken, zodat veel mensen er breed door worden geïnspireerd.

'Dit is het startmoment van iets moois'

Uiteindelijk moeten er concrete projectplannen als vervolgstappen uit voortvloeien." Voor de zomer nog hoopt Johan de Beer deze plannen te kunnen presenteren. Hij is daarbij meer dan optimistisch gestemd: "Dit is het startmoment van iets moois."[l]