V.l.n.Nellie van der Veeken-van Beek, burgemeester Leny Poppe-de Looff en Jac van Oers. FOTO JEANNE VAN OOSTERHOUT
V.l.n.Nellie van der Veeken-van Beek, burgemeester Leny Poppe-de Looff en Jac van Oers. FOTO JEANNE VAN OOSTERHOUT Foto: Jeanne van Oosterhout

Lintjes voor Nellie van der Veeken en Jac van Oers

ZUNDERT - Een bescheiden lintjesregen in de gemeente Zundert dit jaar. Twee inwoners mochten donderdagochtend uit handen van burgemeester Leny Poppe-de Looff een Koninklijke onderscheiding ontvangen: Nellie van der Veeken-van Beek uit Wernhout en Jac van Oers uit Rijsbergen. Het gedecoreerde tweetal mag zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

DOOR ADDO SPRANGERS

De sinds 2002 gepensioneerde Nellie van der Veeken-van Beek (79) kreeg haar onderscheiding eerst en vooral vanwege haar inspanningen voor het zangkoor Sursum Corda uit Wernhout. Zij is inmiddels al veertig jaar lid van het koor waar zij volgend jaar haar 25-jarig jubileum als voorzitter hoopt te kunnen vieren. Burgemeester Leny Poppe-de Looff typeert haar als de spreekwoordelijke spin in het web. Nellie van der Veeken-van Beek regelt niet alleen de planning van de koren en de organisten, ook heeft zij oog voor zieke leden en bezorgt zij het eigen clubblad huis aan huis. Daarnaast houdt zij een plakboek bij van elke gebeurtenis die met het koor te maken heeft, compleet met de nodige foto's en kaarten.

Goede doelen

Van grote betekenis is Nellie van der Veeken-van Beek ook voor de Katholieke Vrouwen Organisatie (KVO) geweest, waar ze maar liefst 25 jaar lang de rol van programmabegeleidster vervulde, hierbij avondvullende zang-, toneel- en cabaretprogramma's verzorgend. Veel vrijwilligerswerk verricht zij eveneens voor uiteenlopende goede doelen, als coördinator én als collectant. Zo is Nellie van der Veeken-van Beek al 47 jaar intensief betrokken bij de Nierstichting. In 1992 kwam daar ook nog eens het vrijwilligerswerk voor KWF Kankerbestrijding bij, gevolgd door onbezoldigde activiteiten voor het Reumafonds (sinds elf jaar), het Rode Kruis (sinds tien jaar) en het Nationaal Fonds Kinderhulp (sinds zeven jaar).

Sociaal bewogen

"Alles bij elkaar bent u een heel bijzonder en sociaal bewogen persoon", zo sprak burgemeester Leny Poppe-de Looff haar toe, "met het hart op de juiste plek en altijd oog voor uw medemensen. Naast de vele genoemde maatschappelijk betrokken vrijwilligerswerkzaamheden, heeft u ook nog de mantelzorg voor uw man. Allemaal redenen om u eens goed in het zonnetje te zetten."

KBO Rijsbergen

Dat laatste overkwam ook Jac van Oers (74) uit Rijsbergen, een man die eerst en vooral bekend staat om zijn tomeloze en vrijwillige inzet voor met name ouderen op uiteenlopende vlakken. Zo is hij bij de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) Rijsbergen zeker vijftien tot twintig uur per week in touw als secretaris. Daarnaast houdt hij de ledenadministratie van maar liefst 560 leden bij, verzorgt hij de maandelijkse bijlagen voor het blad ONS en stuurt hij de bezorgers van deze uitgave aan. Ook is hij verantwoordelijk voor de coördinatie van bezoeken bij verjaardagen, ziekte, jubilea en overlijden.

Cliëntondersteuner

Daar blijft het niet bij voor Jac van Oers. Sinds 2015 is hij bijvoorbeeld ook cliëntondersteuner Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waarbij hij aanschuift bij de zogeheten 'keukentafelgesprekken'. Verder helpt hij senioren al vanaf 2007 bij het invullen van hun belastingaangiften, en houdt hij maandelijks een spreekuur waar ouderen terechtkunnen met vragen over internetbankieren. Sinds 2009 verricht Jac van Oers ook vrijwilligerswerk voor KBO Kring Zundert: eerst als secretaris van cluster Zundert van de vijf KBO-afdelingen en later, na de structuurwijziging van KBO Brabant, als secretaris van KBO Kring Zundert. Harmonie Sint Cecilia in Rijsbergen kan eveneens op zijn inzet rekenen: sinds 2005 is hij er al actief als achtereenvolgens penningmeester en financieel adviseur. 'Last but not least' verricht Jac van Oers in de hoedanigheid van secretaris-penningmeester al dertien jaar vrijwilligerswerk voor Trim- en Gymclub Hartpatiënten Zundert-Rijsbergen, waar hij bovendien nog tijd vindt om zelf de conditie op peil te houden.[l]