Burgemeester Poppe op bezoek bij het jubilerende echtpaar. FOTO CHARLES LUIJTEN
Burgemeester Poppe op bezoek bij het jubilerende echtpaar. FOTO CHARLES LUIJTEN Foto: Charles Luijten

'Vonk sloeg over op de dansschool'

RIJSBERGEN - Frans van Meer en Riet van Ginneken beloofden elkaar zestig jaar geleden in de kerk van Bavel de eeuwige trouw. Op de dansschool van Peemen sloeg de vonk over. Gedurende 35 jaar runde het koppel een tuinderij 'op de Berg'. "Het liefst zouden we hier met z'n tweetjes altijd willen blijven wonen".

DOOR CHARLES LUIJTEN

Woorden van eeuwige trouw: ze worden nog maar weinig uitgesproken. Bij Frans van Meer en Riet van Ginneken in elk geval wel. De tijd was toen echter heel anders dan nu. Kerkelijk huwen doet zich tegenwoordig niet zo vaak meer voor, en ook aan een burgerlijk huwelijk wordt als het ware voorbij gefietst. "Versierde voorgevels met het schild 50 of 60 jaar getrouwd raken na verloop van tijd uit de mode. Ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik 17 april 1958 met Frans de grote stap heb gezet naar het gemeentehuis en de kerk", zegt de van Bavel komende Riet die daar op 22 september 1939 het levenslicht zag.

Dansschool

Met het diamantenpaar kletsen we gezellig in de knusse keuken van waaruit we een prachtig fris en groenkleurig vergezicht over het land hebben. "Het liefst zouden we hier met z'n tweetjes altijd willen blijven wonen", zegt Riet die uit een gezin komt van acht kinderen. Vader en moeder Van Ginneken hielden er in de Kerkstraat een manufacturenzaak op na. Ze leerde haar Frans kennen op de dansschool van Peemen en was toen amper de puberjaren voorbij. Ze werkte in haar jonge jaren bij een drogisterij op het Ginnekense marktje en nog even bij kruidenier Piet de Gruyter, bekend om zijn ' snoepje van de week'

In het bloed

Pa en ma Van Meer-Gommers hadden een tuinderij en verkochten eieren. Gewoond werd aan de rand van Laguiten waar nu Rijserf is. Ze brachten zes kinderen ter wereld waarvan de op 26 september 1934 geboren Frans nummer vier werd. Na de basisschool ging zoon Frans in Breda het ambacht van timmerman leren, maar de tuinderij trok hem meer.

'Timmergereedschap heb ik neergelegd'

"Eén van ons mocht maar tuinder worden, dat was broer Kees. Mijn timmergereedschap heb ik na werkzaam te zijn geweest bij De Zon in Zundert en aannemer van IJkelenburg in Breda op mijn 28ste neergelegd. Het tuindersbloed van vader zat toch ook in mijn aderen en dat was bij Riet net zo", zegt Frans van Meer die samen met haar sinds 1965 op de Berg (Rijsbergs gezegde) woont en daar dan ook een tuinderij begon. "Samen hebben we 35 jaar van 's morgenvroeg tot 's avonds laat over de akker gekropen" vult Riet aan.

Het diamantenpaar heeft vijf kinderen, tien kleinkinderen en een achterkleinkind. [l]