Iets minder lange celstraffen in moordzaak Ferry Bakx

RIJSBERGEN - De man die in augustus 2016 de Rijsbergse agent Ferry Bakx (45) doodschoot op Bonaire moet zeventien jaar de cel in. Dat kreeg hij afgelopen week te horen in hoger beroep voor de rechtbank in Kralendijk.

DOOR ADDO SPRANGERS

De straf is twee jaar lager dan de negentien jaar die hij vorig jaar in eerste aanleg kreeg. De organisator van de overval werd veroordeeld tot zestien jaar cel. Dat was aanvankelijk nog twintig jaar. Drie andere betrokkenen moeten veertien jaar de cel in. Het brein achter de overval, een man uit Bonaire, die in eerste instantie met twintig jaar cel de hoogste straf kreeg, wilde zijn hoger beroep vorige maand intrekken. Op aandringen van het OM en zijn advocaat besloot hij daar nog verder over na te denken. Op 17 mei dient zijn zaak pro forma, waar besloten wordt of er nog een inhoudelijke behandeling nodig is. De als 'criminele koppelbaas' opererende man uit Bonaire haalde de anderen naar het eiland en regelde de vuurwapens om de overval te plegen. Hij liet hen het vuile werk opknappen. De zevende verdachte, net als de rest afkomstig uit Venezuela, ging niet in hoger beroep tegen zijn straf van twaalf jaar.

Achtergrond

De Venezolaanse achtergrond van zes van de zeven verdachten speelde een klaarblijkelijk een belangrijke rol, zo bleek eerder. Met betrekking tot zijn daad meldde de schutter dat in Venezuela de politie niets vraagt maar meteen iemand doodschiet. De schutter vreesde dat zijn neef, op wie Bakx de achtervolging had ingezet, door de agent zou worden neergeschoten. Verschillende andere verdachten noemden de slechte situatie in hun land een motief om naar Bonaire te komen 'voor een klus'.

Woningoverval

Bakx, die sinds 2013 op het eiland als agent werkte bij het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN), werd op 17 augustus 2016 vermoord nadat met een collega naar een woning aan de westkant van het eiland gestuurd vanwege de melding van een woningoverval op een vakantiehuis. De agenten betrapten daar een groep Venezolaanse overvallers op heterdaad. Bij de achtervolging die daarop volgde, werd de agent van achteren in zijn hoofd en rug geschoten. Hij overleed kort daarna.

Uit het onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bleek dat Bakx al op de grond gelegen moet hebben toen hij in de rug en in zijn hoofd werd geraakt.[l]