Bülent Acer: 'Soms ben je navigator, soms oliemannetje en soms luisterend oor' FOTO ADDO SPRANGERS
Bülent Acer: 'Soms ben je navigator, soms oliemannetje en soms luisterend oor' FOTO ADDO SPRANGERS Foto:

'Het draait om kleine eenvoud met een groot effect'

ZUNDERT - Ze zijn inmiddels al ruim een half jaar officieel actief: de vijf ambassadeurs die namens de Gemeente Zundert de dorpskernen intrekken om verbinding te leggen. "Soms ben je navigator, soms oliemannetje en soms luisterend oor", zo omschrijft Bülent Acer, de ambassadeur voor Wernhout, zijn activiteiten.

DOOR ADDO SPRANGERS

Al komt er nog veel meer bij kijken, weet hij. "Naast programmatisch werken is ook 'hostmanship' belangrijk. De burger moet zich welkom voelen en moet zich thuis voelen. Dat betekent goed luisteren. Wat wil de burger? Hoe kun je daarop goed anticiperen en antwoorden? De burger moet zich serieus genomen voelen. Er wordt vaak gezegd: 'Je moet de burger behandelen zoals je zelf ook behandeld wilt worden'. Hostmanship gaat nóg verder: je moet de burger behandelen zoals hij behandeld wil worden."

Leefbaarheidsagenda

Bülent Acer raakte in 2010 betrokken bij Wernhout als contactambtenaar van de Gemeente Zundert. "De Dorpsraad Wernhout vond het thema leefbaarheid belangrijk en wilde, net als in Achtmaal, een integraal Dorpsontwikkelingsplan (iDOP). Hier is de leefbaarheidsagenda uit ontstaan. Die heeft haar vruchten afgeworpen, met onder meer woningbouw in de vorm van het Dahliakwartier, de renovatie van de gymzaal, de aanpak van het Antoon Jurriensplein en de aanleg van de jeu de boulesbaan bij gemeenschapshuis Wierenbos."

Toverstokje

"In mijn rol als ambassadeur is het niet alleen belangrijk om kansen te signaleren, ook is het zaak om mee te denken. Ik probeer dan te beredeneren vanuit mogelijkheden, al heb ik natuurlijk geen toverstokje waarmee ik alles kan realiseren. De reis van mijn werk naar huis is voor mij altijd een bezinningsmoment. Wat heb ik als ambassadeur bijgedragen? Heb ik een toegevoegde waarde kunnen leveren aan de lokale samenleving? Voor wat betreft het Antoon Jurriensplein is dat zeker het geval geweest. Zo heb ik de Dorpsraad Wernhout op subsidiemogelijkheden vanuit de Provincie Noord-Brabant gewezen, waarna we samen een projectplan en subsidieaanvraag hebben vormgegeven. Dat heeft uiteindelijk geleid tot toekenning van de gewenste subsidie."

Meedenken

En zo zijn er meer voorbeelden, maakt hij duidelijk. Hij wees de St. Jozefschool in Wernhout bijvoorbeeld op de subsidiemogelijkheden in het kader van de Groene Schoolpleinen. Ook attendeerde hij de Dorpsraad Wernhout op het fenomeen Repair Café. Bülent Acer: "Het is mooi om vanuit mijn ambassadeursrol actief te kunnen meedenken. Voortdurend stel ik mezelf de vraag wat mijn bijdrage kan zijn. Ik zeg altijd: 'Het draait om kleine eenvoud met een groot effect'. Bij klein leed, zoals inwoners die al geruime tijd op een reactie van de Gemeente Zundert zitten te wachten, kan ik bijvoorbeeld helpen door op de juiste plek binnen de organisatie aandacht te vragen voor een bepaald probleem. Ik probeer de afstand tussen burger en gemeente te verkleinen en ik probeer het laagdrempelig te houden. Tijdens mijn spreekuur in Wernhout staan de koffie en thee altijd klaar."

Netwerk

Als ambassadeur is eerst en vooral het opbouwen van een netwerk van belang, weet Bülent Acer."Dat past ook bij een netwerkgemeente als de Gemeente Zundert. De omgeving verandert en wij veranderen mee. Als ambassadeur moet je de mensen uit je netwerk kennen en omgekeerd. Je vertegenwoordigt enerzijds de Gemeente Zundert en anderzijds de mensen die je als ambassadeur spreekt." Hij noemt het een mooie voorbereiding op het verder handen en voeten geven aan het fenomeen burgerparticipatie. "Er wordt vanuit de Gemeente Zundert veel belang gehecht aan dialoog met belanghebbenden en betrokken burgers. Niet aan het einde van de rit, maar zogezegd al aan de voorkant. Daarom kijken we of het haalbaar is om een burgerpanel in het leven te roepen, waarbij we burgers benaderen om zich uit te spreken over verschillende onderwerpen. Náást de Dorpsraden, want daar zijn we heel trots op. Wellicht is ook een jeugdraad mogelijk in de toekomst, al is dat laatste nog een hersenspinsel."[l]