Een belevenis op zich is de jaarlijkse Kinderloop. FOTO SASKIA ROKS
Een belevenis op zich is de jaarlijkse Kinderloop. FOTO SASKIA ROKS Foto: Saskia Roks

'Sport verbroedert en is van iedereen'

ZUNDERT - Voor zowel recreanten als wedstrijdlopers geldt de jaarlijkse Van GoghLoop Zundert als een niet te missen evenement. Dat geldt trouwens ook voor deelnemers aan de VanGoghwandeling. Komende zaterdag kunnen ze hun hart weer ophalen.

DOOR ADDO SPRANGERS

De voorbije weken gonsde het van de geruchten: de Van GoghLoop Zundert zou op losse schroeven staan vanwege een gebrek aan vrijwilligers. Niets is echter minder waar, zo maken secretaris Ina Gommers en bestuurslid Nancy Martens van de Stichting Van GoghLoop Zundert duidelijk.

'We beschikken zelfs over reservevrijwilligers'

"We zijn helemaal rond en beschikken dit jaar zelfs over reservevrijwilligers, mochten er onverhoopt vrijwilligers uitvallen. Onze nieuwe vrijwilligerscoördinator heeft een hoop nieuwe vrijwilligers meegebracht. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee, zoals we ook nog steeds heel blij zijn met de vrijwilligers die ons al jaren trouw zijn."

Veel vraag

Die vrijwilligers hebben er dit jaar in ieder geval een klusje bij gekregen. De Van GoghWandeling op zaterdagochtend is dit jaar namelijk uitgebreid met de afstand 10 km, naast de reeds bestaande afstanden 15 km en 30 km. Volgens Ina Gommers heeft dat niet alleen te maken met het 10-jarig bestaan van de Van GoghWandeling, ook blijkt er eenvoudigweg veel vraag te zijn naar deze afstand. "Wel is het zo dat er verschillende vertrektijden voor de diverse afstanden worden gehanteerd,"waarschuwt ze. "Voor dit jaar is er een nieuwe route uitgepijld langs onder andere normaal gesproken niet voor het publiek toegankelijke paden die speciaal worden opengesteld voor de Van GoghWandeling. Onderweg zijn er rustpunten met versnaperingen en op het eindpunt krijgen de deelnemers soep aangeboden."

Kindergroepen

Alle wandelaars krijgen bovendien een doosje aardbeien, verklapt ze. Dat laatste geldt eveneens voor de deelnemers aan de Kinderloop, al worden die nog net een beetje meer verwend. Zo krijgen de kids ook nog een bon voor een ijsje en - bij voorinschrijving gegarandeerd - een T-shirt. Dit jaar kunnen verenigingen en stichtingen bovendien groepen kinderen inschrijven, waarbij groepen vanaf 20 personen bij voorinschrijving gratis mogen meedoen.

'Jeugd heeft de toekomst en bewegen is belangrijk'

Het idee is door onder meer voetbalvereniging Moerse Boys (met inmiddels ruim 80 deelnemers) en buitenschoolse opvang Kakelkeet (al ruim 20 deelnemers) reeds enthousiast omarmd. Ina Gommers: "De jeugd heeft de toekomst en bewegen is belangrijk. Dat moet van kinds af aan gestimuleerd worden. Op deze manier willen we hier als Van GoghLoop een bijdrage aan leveren."

Mindervaliden

De Van GoghLoop richt zich eveneens op de doelgroep mindervaliden die, als zij dat zelf willen, op de afstanden 2,5 km, 5 km en 10 km in aanmerking kunnen komen voor aparte prijzen. "Sport verbroedert en is van iedereen", aldus Nancy Martens. "Ook mindervaliden moeten bij ons mee kunnen doen en zich welkom voelen." Dat laatste blijkt zeer zeker het geval. Zo doen er mindervalide atleten van AV Sprint mee. Hiernaast zijn sporters met een visuele beperking benaderd die samen met aan hen gekoppelde buddy's lopen. Ook verenigingen met G-teams of G-groepen zijn nadrukkelijk uitgenodigd om zich in te schrijven.

Brabantse toppers

En dan zijn er nog de echte wedstrijdlopers. "We hebben dit jaar een mooi deelnemersveld van Brabantse snelle lopers", vertelt Ina Gommers. "Met dank aan atleet Ben Vriends en zijn vele contacten met andere lopers. Zo doet op de 5 km bijvoorbeeld Rick Lambregts mee. Op de 10 km hebben we naast Ben Vriends namen als Colin Bekers, Melvin Franken, Huub Maas en Jeroen van Damme. Al draait het - ook bij de prestatielopen op de 5 km en 10 km - voor de meeste deelnemers eerst en vooral om het neerzetten van een prestatie voor zichzelf. Hoe meer lopers, hoe leuker het voor iedereen is. Voor de lopers omdat ze dan altijd wel een maatje voor onderweg treffen, en voor het publiek omdat het aantrekkelijk is om naar te kijken. Daarnaast roepen we op de 5 km en 10 km ook nog een Zundertse kampioen uit. De best presterende Zundertse dame of heer wordt gehuldigd."

Voorinschrijvingen

Stichting Van GoghLoop Zundert mikt komende zaterdag op zo'n 450 tot 500 deelnemers, zowel voor de Van GoghLoop als voor de Van GoghWandeling. "We hebben inmiddels al de nodige voorinschrijvingen ontvangen, maar de meeste lopers wachten doorgaans toch af wat het weer gaat doen. De praktijk leert dat het aantal voorinschrijvingen in de laatste week vaak wordt verdrievoudigd. We hopen dus op goed loopweer, maar ook daar hebben we vertrouwen in. Alle jaren al hebben we het evenement gewoon kunnen laten doorgaan."[l]

Informatie

De Van GoghLoop Zundert en de Van GoghWandeling vinden plaats op zaterdag 2 juni 2018. Surf voor een uitgebreid programmaoverzicht en meer informatie naar www.vangoghloopzundert.nl