Het college wil werk maken van de verkeersveiligheid in de Veldstraat. FOTO ADDO SPRANGERS
Het college wil werk maken van de verkeersveiligheid in de Veldstraat. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

College wil zwaar verkeer in Veldstraat weren

ZUNDERT - De Gemeente Zundert is voornemens extra maatregelen te treffen om de door bewoners ervaren verkeersoverlast in de Veldstraat een halt toe te roepen. Niet alleen komen er aanpassingen die de verkeersveiligheid ter plekke moeten verbeteren, ook wil het college een verbod op vracht- en landbouwverkeer in de straat.

DOOR ADDO SPRANGERS

De aanpassingen komen voort uit overleg met de betrokken bewonerscomités. Het college heeft hierbij een aantal aanbevelingen overgenomen. Zo krijgen de bloembakken in de Veldstraat een betere locatie zodat ze beter kunnen functioneren als snelheidsremmer. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er op de Veldstraat structureel te hard wordt gereden.

'Doorgaand vracht- en landbouwverkeer kan via Randweg'

Nu is het nog zo dat op het traject slechts op één locatie de snelheid fysiek wordt geremd door middel van bloembakken. Het college wil dit aantal uitbreiden naar drie locaties. Daarnaast zal de inrichting van de straat worden aangepast op de fietsgebruiker. Dit gebeurt door de huidige bloembakken te vervangen door smallere geleiders, waardoor er meer ruimte ontstaat voor de fietsers.

Verbod

Het college wil verder een verbod op vracht- en landbouwverkeer in de Veldstraat. Bewoners ervaren namelijk ook overlast van vracht- en landbouwverkeer. Dit is volgens het college echter niet nodig, aangezien doorgaand vracht- en landbouwverkeer prima gebruik kan maken van de Randweg. In de Molenstraat geldt al een verbod voor dit verkeer. Doorgaand vracht- en landbouwverkeer prima kan gebruik blijven maken van de Randweg, Prinsenstraat en Wernhoutseweg zodat het achterliggende gebied bereikbaar blijft. Voor bedrijventerrein Beekzicht geldt hetzelfde. De bereikbaarheid van bestemmingen binnen de zone blijft gewaarborgd omdat er een uitzondering wordt gemaakt voor verkeer met 'aantoonbare bestemming'.

Zebrapaden

In een aantal door de bewonerscomités aangedragen aanbevelingen gaat het college echter niet mee. Zo was door de bewoners gevraagd om zebrapaden in de Veldstraat aangezien zij door de hoge snelheden van het verkeer problemen ervaren bij het oversteken. Volgens het college echter zullen de extra snelheidsremmende maatregelen en het verbod voor zwaar verkeer de oversteekbaarheid sterk verbeteren, waardoor zebrapaden niet nodig zijn. De snelheidsremmende maatregelen maken volgens het college bovendien de door de bewoners gevraagde herkenbare signalering van de 30 km-zone overbodig.

Buslijn 115

Met betrekking tot de lijnvoering van buslijn 115 stelt het college - los van het feit dat de lijnvoering een bevoegdheid is van Arriva en niet van de Gemeente Zundert - dat het voor de hand liggend is dat de bus gebruik maakt van de Veldstraat en de Willem Passtoorsstraat, dit vanuit de aard van de bestemming en de functie van het netwerk.

'Busroute via Veldstraat en Willem Pastoorsstraat is logisch'

De door de bewoners voorgestelde lijnvoering via de Randweg - op basis van klachten over verkeersonveilige situaties en aantasting van de leefomgeving - vindt bij het college daarom geen gehoor. Burgemeester en wethouders zien geen aanleiding om aan te nemen dat de bus de verkeersveiligheid en leefbaarheid onevenredig zwaar aantast. Hiernaast is verplaatsing van de bushalte aan de Veldstraat naar een verder van woningen gelegen locatie volgens het college eveneens geen optie. Wel wordt - voor het veilig en ordelijk parkeren van fietsen - een 'parkeerkoffer' gerealiseerd aan De Brug.[l]