John en Maatje zijn nog steeds gek op elkaar. FOTO CHARLES LUIJTEN
John en Maatje zijn nog steeds gek op elkaar. FOTO CHARLES LUIJTEN Foto: Charles Luijten

Stop bij friettent bracht Maatje en John bij elkaar

ZUNDERT - Meedoen aan een wielerkoers, achteraf een lekker frietje eten en meteen de liefde van je leven tegenkomen. Het overkwam John van Tryp. Dinsdag vierden hij en zijn vrouw Maatje Huissoon officieel hun 60-jarig huwelijk.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Het is opnieuw bingo voor wat betreft jubilerende echtparen. Dit keer bellen we aan in Zundert en is het de vrouw des huizes die aan de Nederven de deur opent. Maatje Huissoon heet ze, geboren in Yerseke op 29 oktober 1967. Samen met John van Tryp trad ze zestig jaar geleden in het huwelijk getreden, al had dat vooraf heel wat voeten in aarde vanwege haar protestantse achtergrond. John en Maatje leerde elkaar kennen tijdens een stop bij een friettent in Halsteren na afloop van een wielerkoers in de omgeving van Bergen Op Zoom. John van Tryp had er, net als de beide broers van Maatje, aan deelgenomen, Maatje Huissoon was met hen meegegaan en trof zo in John haar grote liefde.

'Huwelijk had vooraf heel wat voeten in aarde'

Haar ouders Teeuw en Marie runden een bakkerij. Na de lagere school ging ze naar de Huishoudschool in Kruiningen en had ze vervolgens haar eerste dienstbetrekking bij een grote mosselboer in Yerseke. Na verloop van tijd verhuisde de bakkersfamilie naar Heinkenszand.

Belgiƫ
De ouders van John waren Jan van Tryp en Anna Machielse, beiden afkomstig van Zundertse bodem. Ze vertrokken destijds vanwege de grote werkgelegenheid naar het Belgische Schoten en gingen later In Sint-Job-in-'t-Goor wonen. John van Tryp werd in eerstgenoemde plaats op 14 augustus 1931 geboren doch behield de Nederlandse nationaliteit. Het gezin Van Tryp-Machielse - dat vier kinderen telde - keerde na de mobilisatie terug naar Nederland. John werd daar net als zijn vader metselaar, maar omdat er meer te verdienen was met stukadoren pakte hij dat werk op. Goed en wel met Maatje getrouwd betrok het paar in de Blauwstraat 9 een woning.

Daar werden hun eerste twee kinderen Johan en Marian geboren. Er werd in de tuintjes een nieuw huis gebouwd. Daar kwam de ooievaar nog 'n keer langs om de tweede dochter Anja te bezorgen.

Caravan
John en Maatje hadden de wind mee, ondanks dat John al vroeg arbeidsongeschikt raakte. Met de caravan trokken ze zowat half Europa door totdat die een vaste stek kreeg op Schouwen-Duiveland. Met plezier wonen ze in Nederven en ze hopen daar tot het eind van hun leven te blijven. Het diamantenfeest is nog maar net achter de rug. Ook burgemeester Leny Poppe-de Looff legde een bezoek af aan het echtpaar. [l]