Basisscholieren vermaken zich tijdens de onlangs gehouden fietsclinic. FOTO SASKIA ROKS
Basisscholieren vermaken zich tijdens de onlangs gehouden fietsclinic. FOTO SASKIA ROKS Foto: Saskia Roks

Tweede editie 'De Speer van Rijsbergen' in aantocht

RIJSBERGEN - Als eerbetoon aan wielericoon Johan van der Velde hield Stichting Wielerdorp Rijsbergen vorig jaar onder de naam 'De Speer van Rijsbergen' voor de eerste keer een toertocht over diverse afstanden. Met succes, want er mochten maar liefst 1.200 deelnemers worden genoteerd. Op zondag 1 juli 2018 krijgt 'De Speer' een vervolg.

DOOR ADDO SPRANGERS

EN SASKIA ROKS

Als er één dorp is dat met recht een wielerdorp mag worden genoemd, dan is het Rijsbergen wel. Maar liefst tien wielerprofs bracht het dorp voort, een aantal waar in andere plaatsen slechts met bewondering - en misschien zelfs wel met een vleugje jaloezie - naar kan worden gekeken. Eerlijk is eerlijk: ook Sint Willebrord bracht grote namen voort in de wielersport. En vanuit dat oogpunt bezien is het best te begrijpen dat die plaats zich graag profileert als hét wielerdorp van Nederland. Maar met Rijsbergen is daarbij toch buiten de waard gerekend. Dat er vanuit de Rijsbergse gemeenschap tien renners als prof wisten door te breken, is op zich al heel bijzonder. Dat Rijsbergen nog altijd wielergek is en dat op allerlei manieren uitdraagt, mag op zijn minst opvallend worden genoemd.

Wielergekte

Stichting Wielerdorp Rijsbergen doet in ieder geval haar uiterste best om die wielergekte in mooie evenementen te gieten. Dat deed zij bijvoorbeeld al met het houden van verschillende edities van het inmiddels fameuze Wielertheater Rijbergen. De eerste keer gebeurde twee jaar geleden met een wieleravond rond het door John van Ierland geschreven boek 'De Speer van Rijsbergen', een rechtstreekse verwijzing naar de bijnaam van Johan van der Velde gedurende zijn actieve jaren als beroepsrenner. Tijdens die avond blikte laatstgenoemde, samen met andere oud-profs als Kees Haast, Jacques Hanegraaf, Emiel Kerstens en Jos van Aert, terug op zijn wielerverleden.

Schijnwerpers

Tot genoegen van vele wielerfans. Het Wielertheater Rijsbergen smaakte dan ook meteen naar meer. Dat was niet aan dovemansoren gericht, want niet veel later zat Joop Zoetemelk in een opnieuw uitpuilende Harmoniezaal om onder de noemer 'De Tour van '80' zijn belevenissen binnen het wielerwereldje uit de doeken te doen. Vervolgens stond wielerheld Kees Haast er in de schijnwerpers bij de presentatie van het door John van Ierland over hem geschreven boek 'Vader ik wor koereur'.

Stimuleren

Met het organiseren van de toertocht 'De Speer van Rijsbergen' zet Stichting Wielerdorp Rijsbergen de wielersport in Rijsbergen wederom op de kaart, al is lekker achterover leunen er deze keer niet bij. Stichting Wielerdorp Rijsbergen wil namelijk ook heel graag de recreatieve en sportieve fietssport stimuleren, van jong tot oud. Met tochten van respectievelijk 60 km, 100 km en 160 km voor recreatieve wielrenners en een familietoertocht van 25 km is ook dit jaar weer voorzien in een leuke uitdaging voor alle deelnemers. Inclusief Johan van der Velde zelf, want ook hij zal straks aan de start verschijnen, net als verschillende andere Rijsbergse wielercoryfeeën.

Trainingsritten

Dat gebeurt in ieder geval met voldoende kilometers in de benen, want ook in de aanloop naar 'De Speer' zit Stichting Wielerdorp Rijsbergen bepaald niet stil. Zo zijn er afgelopen maand onder de noemer 'Op weg naar De Speer' verschillende trainingsritten gehouden en kon er met Pinksteren worden meegedaan aan de eerste De Speer Tussenspurt. De jeugd krijgt van Stichting Wielerdorp Rijsbergen ook alle aandacht, getuigde de onlangs gehouden fietsclinic voor basisscholieren uit de groepen 4 tot en met 8 op de parkeerplaats van sportpark De Laguiten in Rijsbergen. Deze stond in het kader van sportstimulering in het algemeen en de wielersport in het bijzonder.

Samenwerking

De organisatie van De Speer van Rijsbergen ging hiertoe een samenwerkingsverband aan met WV Breda. De deelnemers kregen vooral oefeningen in behendigheid. 'Het draait in de allereerste plaats om behendigheid, daarna pas kun je oefenen op snelheid," aldus Edwin Mathijssen van Stichting Wielerdorp Rijsbergen. "Met deze clinic willen we het fietsen onder de jeugd stimuleren. We hopen straks ook basisschooljeugd te verwelkomen op onze familietocht van 25 km." Onder de deelnemers bevond zich ook Stijn Klapwijk die vorig jaar met zijn pa heel stoer de 60 km fietste. Rens Schalk, die recentelijk nog het NK Streetrace te Goirle won, was eveneens van de partij. Wie weet zijn zij de toekomstige wielerhelden van Rijsbergen!

Pumptrack

In het kader van genoemde sportstimulering is er nóg een activiteit in aantocht: tijdens de Rijsbergse kermis komt er een heuse pumptrack te liggen vanaf restaurant Dames Pellens aan de Sint Bavostraat tot aan het Lindekensplein. Deze verharde, mobiele fietsbaan vol met bobbels, is zo'n honderd meter lang. "We zijn géén wielervereniging", benadrukt Edwin, "maar we willen wel de jeugd in aanraking laten komen met het fietsen."[l]

Voorinschrijving
Online voorinschrijving voor de tweede editie van 'De Speer' van Rijsbergen is mogelijk via www.wielerdorprijsbergen.nl/inschrijven. Het maximale aantal deelnemers is echter begrensd.

Boegbeeld Johan van der Velde (midden) poseert met zijn fans. FOTO ANKO GILS
Blije gezichten tijdens de eerste editie van 'De Speer' in 2017. FOTO ANKO GILS