Laura Emmen toont de twee boeken van Lulu Wang waar zij de illustraties voor verzorgde. FOTO MIEKE VAN MEER
Laura Emmen toont de twee boeken van Lulu Wang waar zij de illustraties voor verzorgde. FOTO MIEKE VAN MEER Foto: Picasa

'Mijn reizen geven me nog steeds inspiratie'

WERNHOUT – Laura Emmen tekent graag portretten van bekende Nederlanders. Zo ook van Lulu Wang, de van oorsprong Chinese schrijfster. Laura stuurde het portret naar haar. En nu staat ze al voor de tweede keer als illustrator vermeld op Lulu Wang's boek.

DOOR MIEKE VAN MEER

"Creativiteit kreeg ik met de paplepel ingegoten", vertelt Laura. "Mijn vader schilderde veel. Als kleuter was ik al vaak met kwasten en potloden in de weer. Dat ik van die creativiteit uiteindelijk mijn vak zou maken, had ik jaren geleden niet kunnen denken."

Reiservaringen

Want na de lagere school in Rijsbergen en de middelbare school in Breda, startte Laura met een studie Rechten in Utrecht. "Interessant, maar droge kost. Om het leuk te houden, deed ik er andere vakken bij zoals Spaans. In het derde jaar kreeg ik de kans om stewardess te worden bij KLM. Een kans die ik niet wilde laten lopen. Mijn studie zou ik ondertussen wel afmaken." Het kwam er niet meer van. Ruim zeven jaar vloog ze met de Nederlandse luchtvaartmaatschappij de wereld over. Ze zag prachtige landen en ontmoette interessante mensen. "China, Zuid-Afrika, Mexico en Australië. Ieder land heeft zijn mooie kanten. In die tijd hadden we ook gelegenheid om iets van het land te zien. De rugzak mee en op pad met de rest van de bemanning voordat we terug vlogen. Uit al die reiservaringen haal ik nu nog steeds inspiratie."

'Als kleuter was ik al met kwasten in de weer'

Bijzondere gevoelens

Voor het land China koestert Laura bijzondere gevoelens. "Op mijn reizen met de KLM heb ik het land een aantal keer mogen bezoeken. De mensen zijn er vriendelijk en behulpzaam. De cultuur is imponerend en Chinese kunst en kalligraferen heb ik altijd mooi gevonden." Laura toont een aantal van haar schilderwerken. Deze zijn overduidelijk geïnspireerd door de Chinese cultuur. In het Vincent van GoghHuis exposeerde zij in 2017 dit werk onder de titel 'China Backstage'. "Hoe bijzonder is het dat ik nu uitgerekend met een Chinese auteur samenwerk?"

Tijd voor iets nieuws

Het leven als stewardess kende voor Laura na al die tijd geen geheimen meer. "Het werd tijd voor iets nieuws. En zo rolde ik de wereld van werving en selectie in. Tot ik de creativiteit in mijn leven begon te misse. Die was nooit helemaal weg. Op reis schetste ik vaak een uitzicht of een mooi tafereel. Gewoon snel in een boekje. Na een online cursus ben ik naar het Grafisch Lyceum in Rotterdam gegaan. Van wat ik daar leerde, geniet ik nog iedere dag. Heerlijk om scheppend bezig te zijn."

Binnenkort presenteert Lulu Wang in Maastricht haar nieuwste boek: Nederwonderland. Daarin geeft ze haar Chinese blik op de Nederlandse gebruiken en volksaard. Als illustrator en vormgever van het boek, is Laura ook bij de presentatie aanwezig. "Spannend', knikt ze. "Ik hoef niet zo nodig op de voorgrond. Maar het is super om mee te mogen maken." [l]