Oude Buisse Heide, Angorahoeve, Zundert. FOTO JAMES VAN LEUVEN
Oude Buisse Heide, Angorahoeve, Zundert. FOTO JAMES VAN LEUVEN Foto: James van Leuven

Openluchtvoorstellingen op de Buisse Heide

ZUNDERT - "Een plek zoo lieflijk, vredig en idyllisch bekoorlijk, dat elk mensch, die daar komt, door haar stille blije harmonie getroffen wordt" (Henriëtte Roland Holst in een van haar brieven over Landgoed de Oude Buisse Heide, in 1945 door haar geschonken aan Natuurmonumenten).

Van donderdag 28 juni t/m zondag 1 juli vindt er dagelijks een openluchttoneelvoorstelling plaats van het beroemde stuk "De Meeuw" van de Russische schrijver Anton Tsjechov.

De organisatie van deze bijzondere activiteit is in handen van de Stichting Cultuur Landgoederen Zundert. Het is al de 2e activiteit die de nog prille stichting organiseert. De uitvoering van het stuk is in handen van het Productiehuis van Meisner Acteerstudio in 's-Hertogenbosch, de enige professionele toneelopleiding in Brabant. Het bijzonder hierbij is dat de grondlegger van die toneelopleiding zijn roots in Achtmaal heeft liggen. Het is Paul Dekker die geboren is op Landgoed Mariënville en daar tot zijn 18e jaar heeft gewoond, en die nu nog als docent en adviseur aan de opleiding is verbonden. De acteurs die het stuk opvoeren hebben allemaal in het verleden de opleiding daar met succes afgerond en komen zowel uit onze eigen provincie als uit Gelderland en Limburg. De regie is in handen van Marnix Mulder.

De komedie met een grimlach

"De Meeuw" (ook vaak betiteld als "De komedie met een grimlach") zal worden gepresenteerd in de tuin van de Angorahoeve; het huis zelf en de bijbehorende entourage vormen daarbij het centrum van het decor. Door deze locatie krijgt het publiek via dit stuk een kijkje in de tijd waarin Richard en Henriëtte de Angorahoeve hebben bewoond. Op deze manier wordt getracht ook de cultuurhistorische waarde van de woning te benadrukken. In "De Meeuw" komen mensen bij elkaar om praten over de idealen die zij zo wanhopig trachten te bereiken. De jeugd in het stuk brengt een nieuwe beweging met eigen idealen met zich mee. Dit sluit niet aan bij de gevestigde orde en loopt, zoals dat ook in de maatschappij wel gaat, uit op een fiasco. In die zin is het alsof de biotoop van Richard en Henriëtte gemaakt is voor "De Meeuw". Henriëtte vertegenwoordigde deze nieuwe idealen in Nederland en op haar landgoed kwamen mensen samen om met elkaar te spreken en te filosoferen over en via de kunst en de politiek.

Rol van Natuurmonumenten

Natuurmonumenten, eigenaar van de Buisse Heide, is zeer ingenomen met dit initiatief. Zij willen de geschiedenis levend houden en er is zoveel te vertellen over dit Landgoed met haar eigen karakter en bijzondere geschiedenis. Natuurmonumenten denkt ook dat haar organisatie en de Stichting Cultuur Landgoederen Zundert elkaar wat dat betreft kunnen versterken. Zij hebben dan ook niet lang na hoeven te denken om dit initiatief te faciliteren. De stichting op haar beurt hoopt hiermee ook nog eens het belang van goed natuurbeheer door o.a. Natuurmonumenten te benadrukken en dat ook bij de mensen onder de aandacht te brengen.

Vervolgactiviteiten

De Stichting bruist van de ideeën voor toekomstige activiteiten, ook op de diverse landgoederen. Voor dit najaar en volgend jaar staan al diverse plannen in de steigers. Maar eerst gaat men ervoor om de toneelvoorstellingen tot een goed einde te brengen.

Informatie en kaartverkoop

Voor meer informatie over en de kaartverkoop voor deze bijzondere voorstellingen, waar cultuur, natuur en historie samenkomen, kan men terecht op de website www.cultuurlandgoederen.nl. [l]