De jeugd heeft de toekomst. Voor de Bavoloop lijkt die toekomst op dit moment onzeker. FOTO SASKIA ROKS
De jeugd heeft de toekomst. Voor de Bavoloop lijkt die toekomst op dit moment onzeker. FOTO SASKIA ROKS Foto: Saskia Roks

Grote onzekerheid rond toekomst Bavoloop

RIJSBERGEN - De komende editie van de Bavoloop op zaterdag 16 juni zal mogelijk de laatste zijn. Het atletiekevenement dat vorig jaar nog zijn 30-jarig bestaan vierde, verkeert in zwaar weer. Dat blijkt uit (eerdere) berichten aan sponsoren van het jaarlijkse dorpsspektakel.

DOOR ADDO SPRANGERS

Volgens penningmeester René Boerema van de Stichting Sint Bavoloop Rijsbergen krijgt de organisatie het huidige bestuur niet aangevuld. Hij stelt dat hierdoor niet mogelijk is om de Bavoloop op lange termijn hoogwaardig te kunnen blijven organiseren. Een teruglopend deelnemersaantal, stijgende kosten, dalende inkomsten en minder vrijwilligers vragen volgens Boerema steeds meer tijd van de verschillende bestuursleden. Tijd die vanwege hun drukke banen niet beschikbaar is, zo maakt hij duidelijk. Voorzitter René van Overveld wil desgevraagd geen verdere toelichting op die boodschap geven en geeft aan komende week met een uitgebreide reactie te komen.

Mister Bavoloop

Erover praten wil wel Cor Mathijssen uit Rijsbergen, als vrijwillig medeorganisator bij alle voorgaande dertig edities nauw betrokken. Het leverde hem de bijnaam 'Mister Bavoloop' op. Mathijssen stond in 1978 aan de wieg van het Comité Profronde Rijsbergen dat gedurende enkele jaren de Profronde Rijsbergen organiseerde. In 1988 besloot het als voorprogramma een loopwedstrijd aan de inmiddels nog uitsluitend voor amateurs gehouden wielerkoers te koppelen. Een idee dat werd opgepikt in Boxmeer, zo vertelt Cor Mathijssen. "De loopwedstrijd daar, waarbij ook topatleet Jos Hermens nauw was betrokken, bleek enorm aan te slaan. 'Hier kunnen we in Rijsbergen ook iets mee', dachten we meteen. Zo is de Bavoloop geboren. Het bleek meteen een schot in de roos. Voor ons was de conclusie dan ook snel getrokken: we gaan het wielrennen afstoten en ons volledig richten op de Bavoloop."

Verbijstering

Met succes dus, al lijkt het atletiekevenement nu definitief in de geschiedenisboeken te verdwijnen. Tot verbijstering van Cor Mathijssen.

'Handdoek wordt eigenlijk van tevoren al in de ring gegooid'

"Ik sta er echt versteld van", zegt hij. "Dat er vanuit de vrijwilligers minder belangstelling voor de Bavoloop zou zijn, heb ik nooit zo ervaren. Al moet je er het ene jaar misschien net iets harder aan trekken dan in het andere jaar. Om te zorgen voor continuïteit is een volledig draaiend bestuur nodig. Bij mijn vertrek vorig jaar heb ik het bestuur dan ook geadviseerd goed in de spiegel te kijken: hoeveel ruimte heb je zelf om invulling te geven aan een bestuursfunctie? Er komt van de buitenkant gezien namelijk vaak veel meer bij kijken dan je misschien zou inschatten. Als dat niet lukt, leg dan je functie neer en zorg voor nieuw bloed. Je kunt dan altijd op de achtergrond meedraaien."

Signalen

"Ik vergelijk het wel eens met op het hoogste niveau willen gaan voetballen", vervolgt hij. "Dan zul je ook minimaal twee keer per week moeten gaan trainen.

'Ik heb heel mijn ziel en zaligheid in de Bavoloop gelegd'

Ik had het óók altijd druk, maar heb er wel steeds voor gezorgd dat ik mijn steentje kon bijdragen. Heb heel mijn ziel en zaligheid in de Bavoloop gelegd. Ik ging bij andere organisaties in de keuken kijken, zocht contact met trainers en managers, met mensen die iets voor het evenement zouden kunnen betekenen. Nu ving ik in september of oktober al signalen op dat de 31ste editie van de Bavoloop wel eens de laatste zou kunnen zijn. Eigenlijk wordt van tevoren al de handdoek in de ring gegooid. 'Organiseer eerst deze editie eens, en kijk dan verder', denk ik dan."[l]