Buurtschap Wernhout hoopt dit jaar  te gaan scoren met 'We hangen de clown uit'. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT
Buurtschap Wernhout hoopt dit jaar te gaan scoren met 'We hangen de clown uit'. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT Foto: Charles van Campenhout

Corsomaquettes in Zundert maken tongen los

ZUNDERT- Traditiegetrouw vindt tijdens de Aardbeienfeesten de presentatie plaats van de maquettes van de corsowagens die meedoen aan de komende editie van Corso Zundert. Onder het dak van 'Bij ons in Zundert' kregen alle twintig deelnemende buurtschappen het voorbije weekeinde ook dit jaar weer de ruimte gekregen om hun ontwerp te presenteren. Deze presentatie markeert een nieuw corsoseizoen.

DOOR ADDO SPRANGERS

De meeste corsotenten zijn inmiddels gezet en daar krijgen de maquettes ook weer een plekje. Want behalve mooi om naar te kijken zijn de maquettes bij veel buurtschappen leidraad tijdens het bouwen.

Kansen

De presentatie van de maquettes zorgt er in ieder geval voor dat de tongen loskomen. Er wordt gewikt en gewogen: welke buurtschap maakt - op basis van de maquette - kans op succes? Al geven maquettes zeker geen volledig beeld van wat er komen gaat op die eerste zondag in september. Hoe ziet het er bijvoorbeeld straks uit met echte dahlia's? Zit er beweging in de wagen? Is er geluid bij? Worden er figuranten gebruikt?

Discussie

Buurtschap Wernhout hoopt te gaan scoren met 'We hangen de clown uit'. Het ontwerp van John Kimenai, Pascal Machielsen en Ronald van der Laag moet straks bij de bezoekers van het corso een glimlacht op het gezicht toveren. Dat is althans de bedoeling. En gaat titelverdediger Schijf dit jaar opnieuw succes boeken? Met 'The Last Yeti', naar een ontwerp van Huub van Caam, Maikel van de Korput en Sander van Hooydonk, verwacht de winnaar van vorig jaar weer hoge ogen te gaan gooien. De ene 'kenner 'is ervan overtuigd dat dit gaat lukken, de ander twijfelt nog. En zo voltrekt de discussie zich bij elke maquette. De draak van buurtschap Markt, onder de noemer 'Made in China', mag er immers ook zijn, toch? Of de creatie 'Kroonjuweel' van buurtschap Raamberg?

Meetlat

De ene na de andere kanshebber passeert de revue, al dan niet ondersteund met instemmende gebaren of een meewarig hoofdschudden. Ook hier geldt: smaken verschillen. Wat gaat bijvoorbeeld de 'stofzuiger' van buurtschap Laarheide doen, officieel de creatie 'On/Off' van debuterend ontwerper Jeremy van Nijnatten? En hoe zal 'Out Of Space' aanslaan, het ruimtevaartuig dat de leden van buurtschap Tiggelaar gaan bouwen naar het ontwerp van Johan van Trijp, Marc van Beek en Freek de Bruijn? Ook de andere maquettes worden langs de meetlat gelegd. De wagen 'Wave' van buurtschap Achtmaal, de creatie 'De Pestdokter' van buurtschap Klein Zundert en de maquette van 'Mother Nature' van buurtschap Helpt Elkander.

Gissen

Er wordt gewikt en gewogen, ook bij 'Boschriaans' van buurtschap Stuivezand, 'Façade' van buurtschap Molenstraat, 'Dahlia Oogst' van buurtschap De Berk, 'Corsorkaan' van Klein Zundertse Heikant, 'Momentum' van buurtschap 't Kapelleke, 'Sereen' van buurtschap Rijsbergen, 'GoudWoud' van buurtschap Laer-Akkermolen en 'Explode' van buurtschap Veldstraat. De eerste 'harde' voorspellingen worden ook al gedaan: over 'Iguana in(ter)action' van buurtschap 't Stuk, 'Overload' van buurtschap Poteind en 'Urbanisatie' van buurtschap De Lent. Hoe het uiteindelijk gaat uitpakken, blijft echter gissen. In september weten we meer.[l]

Stoetvolgorde

De stoetvolgorde van Corso 2018 is bekend. De nummers 1 tot en met 20 zijn respectievelijk de buurtschappen 't Stuk, De Berk, Poteind, Wernhout, De Lent, Raamberg, Stuivezand, Rijsbergen, Markt, Veldstraat, Klein-Zundertse Heikant, Helpt Elkander, Molenstraat, Tiggelaar, Schijf, 't Kapelleke, Klein Zundert, Achtmaal Laer-Akkermolen en Laarheide.