De Kinderloop is een populair onderdeel van de jaarlijkse Bavoloop. FOTO SASKIA ROKS
De Kinderloop is een populair onderdeel van de jaarlijkse Bavoloop. FOTO SASKIA ROKS Foto: Saskia Roks

'Komende editie Bavoloop is écht de laatste'

RIJSBERGEN - De komende editie van de Bavoloop Rijsbergen is echt de laatste. Dat meldt penningmeester René Boerema van de Stichting Sint Bavoloop Rijsbergen. Volgens het bestuur van de stichting is verdere groei essentieel voor het voortbestaan van het evenement. De organisatie van extra activiteiten is volgens de bestuursleden echter niet haalbaar.

DOOR ADDO SPRANGERS

"De afgelopen jaren heeft het bestuur van de Bavoloop zich hard gemaakt om het evenement te laten groeien", zo meldt Boerema. "De Bavoloop is de grootste regionale 10 km-wedstrijd buiten de stadslopen in Breda en Etten-Leur. De groei is noodzakelijk om stijgende kosten te kunnen opvangen. We hebben verschillende initiatieven genomen, zoals promotie bij andere hardloop evenementen in de regio, de man/vrouw wedstrijd, meer entertainment tijdens het evenement en nog vele andere acties. Helaas moeten we constateren dat het aantal deelnemers aan de 10 kilometer een dalende trend laat zien, mede omdat we wedstrijdlopers zijn verloren en hardlopers ad hoc beslissen om aan een wedstrijd mee te doen."

Aanknopingspunten

"Het bestuur heeft moeten constateren dat het laten groeien van het evenement gepaard gaat met een evenredige inspanning om dit te realiseren", vervolgt hij. "We hebben ervoor gekozen om afgelopen oktober input te vragen van allen die de Bavoloop een warm hart toedragen. Dit heeft een aantal aanknopingspunten opgeleverd die op haalbaarheid zijn getoetst. Op dit moment komt het bestuur tijd tekort om buiten de normale organisatie extra activiteiten op te zetten. We hebben vele vrijwilligers die ons gelukkig ondersteunen, maar we hebben ook bestuursleden nodig, en die hebben we helaas niet kunnen vinden. Ik verwacht ook niet dat er nu alsnog mensen opstaan."

Routine

"Natuurlijk kunnen we de Bavoloop op routine nog een aantal jaren organiseren, maar we zijn als bestuur eenduidig van mening dat het dan als een nachtkaars uitgaat", aldus Boerema. "Dat willen we niet! Je staat dan voor de keuze: of het evenement langzaam dood laten bloeden, of nog één keer knallen. Of je gaat op zoek naar alternatieven. Zo hebben we gedacht aan het toevoegen van een zogeheten 'mud run' met hindernissen. Daar zit echter al snel een voorbereidingstijd van twee jaar aan vast, terwijl je geen zekerheid hebt dat ook daadwerkelijk iets toevoegt aan de Bavoloop." Het feit dat er in een kort tijdsbestek twee atletiekevenementen worden gehouden in de gemeente Zundert - de Van GoghLoop en de Bavoloop - is misschien ook niet even handig, denkt Boerema. "Er is wel eens gesproken over samenvoeging, maar dat is er nooit van gekomen. Schuiven in de atletiekkalender is moeilijk. Bovendien valt de Bavoloop traditiegetrouw samen met de Rijsbergse kermis. Dat zorgt voor een echt feestweekend in Rijsbergen."

Middelen

"Alles afwegende hebben we moeten besluiten om dit jaar de laatste editie te organiseren waarbij we het effect van deze beslissing niet onderschatten", besluit Boerema. "Gelukkig kunnen we ook constateren dat er in Rijsbergen nieuwe evenementen het licht zien die hopelijk de Bavoloop kunnen vervangen als derde evenement in de gemeente Zundert. Het stichtingsbestuur zal ervoor zorg dragen dat de middelen van de stichting in Rijsbergen terechtkomen bij een nieuw initiatief. Dit jaar willen we er met z'n allen nog een leuk evenement van maken."[l]

Bavoloop

De 31ste editie van de Bavoloop vindt plaats op zaterdag 16 juni 2018. Op het programma staan een 2,9 km en 5 km wedstrijd (met als onderdeel een talentenloop voor atleten die de leeftijd hebben tussen de 13 en 18 jaar), een Kinderloop en een 10 km wedstrijd. Surf voor meer informatie naar www.bavoloop.nl. Inschrijven kan eveneens via de website.