Afbeelding
Foto: Gemeente Zundert

Groen licht voor Business Centre Treeport

ZUNDERT - De realisatie van Business Centre Treeport (BCT) is weer een stuk dichterbij gekomen. Na de ondertekening van de anterieure overeenkomst vorige week maandagochtend werd flink doorgepakt. Dezelfde avond nog stelde de Zundertse gemeenteraad het bestemmingsplan vast.

DOOR ADDO SPRANGERS

Burgemeester Leny Poppe-de Loof (namens de Gemeente Zundert) en algemeen directeur Chantal van Kuyck van Business Centre Treeport (BCT) plaatsten hun handtekeningen onder de samenwerkingsafspraken zoals gezegd in de vorm van een anterieure overeenkomst. De raad stelde het bestemmingsplan niet veel later vast.

Windmolens

Naar aanleiding van enkele zienswijzen is dit plan overigens wel aangepast. Na overleg met de provincie en op dringend verzoek van de Provincie Noord-Brabant is er bijvoorbeeld voor gekozen om de windmolens uit het bestemmingsplan te halen en de windmolens 'mee te laten lopen' in het Provinciale Inpassingsplan. als onderdeel van het grotere windmolenpark A16.

Regionale afstemming

Daarnaast heeft er voor wat betreft de tweede fase van het bedrijventerrein regionale afstemming plaatsgevonden. Gemeenten Breda, Rucphen en Moerdijk bijvoorbeeld ageerden tegen voornamelijk de tweede fase van het BCT-terrein, dat nu met een wijzigingsbevoegdheid mogelijk gemaakt kan worden. De regio heeft namelijk geen groen licht gegeven voor de ontwikkelingen in de tweede fase.

Ook werd er extra benadrukt dat het thematisch filter - clustering van 'aan boomteelt gelieerde bedrijven' - beter geborgd moet worden. De regio heeft tot 2026 nog geen akkoord gegeven op de ha van de tweede fase. Het Zundertse college is namelijk van mening dat - indien de noodzaak van de ontwikkeling van de tweede fase aantoonbaar kan worden gemaakt - hiertoe altijd een verzoek kan worden gedaan aan de regio.

Wijzigingsbevoegdheid

Om die tweede fase dan wel makkelijker tot ontwikkeling te brengen heeft het college gekozen voor het opnemen van een wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan,met daarbij als nadrukkelijke voorwaarde dat de regio hier wel akkoord mee moet gaan. Op die manier is de stem van de regio geborgd in de planregels. Verder is in zowel de planregels als in de anterieure overeenkomst het thematisch filter strakker geborgd door een 'commissie vestiging' waarin de Gemeente Zundert ook zitting heeft.

Draaischijf

BCT, waarvoor de voorbereidingen al lopen sinds 2008, moet straks de logistieke draaischijf vormen welke die een onmisbare rol speelt in de (verdere) ontwikkeling van de boomteeltsector in de regio West-Brabant en het Belgische Noorderkempen. Het bestemmingsplan staat de gefaseerde ontwikkeling van een thematisch bedrijventerrein voor boomteelt van circa 52 hectare toe in het gebied gelegen ten noorden van Transportzone Meer in België en ten westen van de A16 in Nederland.

'Stem van de regio is geborgd in de planregels'

Het te ontwikkelen bedrijventerrein is opgedeeld in twee fasen. De eerste fase omvat circa 20 hectare en de tweede fase 19 hectare aan netto uitgeefbare gronden.

Reeds in de eerste fase levert de ontwikkeling van het BCT naar verwachting zo'n 250 arbeidsplaatsen op. Daarnaast moet de realisatie van het BCT nóg een positief effect bewerkstelligen: minder vrachtverkeer door het buitengebied én door de kernen.[l]