Afbeelding
Foto: Mieke van Meer

'De sociale contacten ga ik wel missen'

RIJSBERGEN - In 1980 startte Ger Alblas zijn tandartspraktijk in Rijsbergen. "Het was een achterstandsgebied wat mondverzorging betreft." Op 26 juli trekt de 63-jarige tandarts voor de laatste keer de deur van de praktijk achter zich dicht. "Ik hou nog steeds veel van mijn vak. Maar ik wil ook nog enkele jaren kunnen genieten van andere mooie zaken in het leven. Mijn praktijk laat ik vol vertrouwen over aan mijn opvolger Anca Roele."

DOOR MIEKE VAN MEER

Tandarts worden was niet de grote droom van Ger Alblas. Zijn hart lag bij de vliegerij. De wijze raad van zijn vader bracht hem bij tandheelkunde. "Dat was maar goed", vertelt hij, "want toen ik mij op 16-jarige leeftijd aanmeldde bij de Rijksluchtvaartschool werd ik afgewezen vanwege mijn jonge leeftijd.

'Geen spijt dat ik voor vak van tandarts heb gekozen'

Maar ik heb er tot op de dag van vandaag geen spijt van dat ik voor het vak van tandarts heb gekozen."

Dorpspraktijk

Na zijn studie tandheelkunde in Groningen schreef Ger zich in voor de opleiding kaakchirurgie. "Dat technische trok me enorm." Tot hij een bevriende tandarts verving met een dorpspraktijk in Hardenberg. "Ik sliep boven de praktijk en het spreekuur zou om 09.00 uur starten. Werd ik om 7.30 uur al wakker van tientallen mensen die voor de deur wachtten tot het spreekuur begon. Die dag behandelde ik zeventig patiënten.

'Kaakchirurgie was te afstandelijk voor mij'

Druk, maar zo dynamisch en divers. Daar ontdekte ik dat kaakchirurgie te afstandelijk was voor mij." En zo kwam Ger Alblas naar Rijsbergen waar nog geen tandarts was.

Prioriteit

"Ja, een achterstandsgebied was het hier. In die tijd had de gebitsgezondheid nog geen prioriteit. Mijn motto was 'behouden wat je behouden kunt'. Daarmee heb ik heel wat Rijsbergse gebitten weten te redden." Gelukkig veranderde er veel. "De overheid kwam met plannen, verzekeringstechnisch werd meer mogelijk en mensen zelf vonden de verzorging van hun gebit steeds belangrijker." Juist op dat punt ziet Ger nu weer gevaren.

'Ik heb heel wat Rijsbergse gebitten weten te redden'

"De jongere generatie is niet bekend met tandproblemen. Zij denken dat het vanzelf gaat en laten controles versloffen. Daar moet je mee oppassen."

Nieuwe invulling

De sociale contacten in de praktijk heeft de tandarts al die jaren gewaardeerd. "Van dreumes tot bijna 100-jarigen en verschillende generaties van Rijsbergse families lagen in de stoel. Patiënten op hun gemak stellen en vooral jonge kinderen niet pushen is voor een tandarts net zo belangrijk als technisch onderlegd zijn.

'Verschillende generaties Rijsbergse families lagen in de stoel'

Een patiënt verwoordde het mooi: 'Niet leuk om naar de tandarts te gaan, maar wel om jou te zien.' Die contacten zal hij missen, maar bang voor het 'zwarte gat' is Alblas niet. "Zo ben ik bezig met de opleiding tot vrijwillig molenaar op de Leur. Verder volg ik een cursus meubelmaken en met het vierde kleinkind op komst ga ik zeker oppas-opa zijn. Dat houdt je jong en vitaal."[l]

Opvolger Anca Roele

Opvolger Anca Roele verbouwt en moderniseert in de zomer de praktijk. Vanaf september staat zij, samen met de huidige assistenten Bep en Jacqueline, klaar voor alle patiënten.