Afbeelding
Foto: Sandra Smits

VVR schreeuwt om nieuwe bestuursleden

RIJSBERGEN - Met de recente promotie naar de Derde Klasse gaat het VVR sportief gezien voor de wind. In organisatorisch opzicht echter hangen er donkere wolken boven de Rijsbergse voetbalclub. Voor de invulling van vrijkomende vacatures voor bestuurlijke functies meldden zich namelijk nog altijd geen kandidaten.

DOOR ADDO SPRANGERS

En dus ging er namens het bestuur van VVR afgelopen maand een brief uit naar de inmiddels meer dan 700 leden tellende club. 'Toekomst VVR serieus in gevaar', zo luidde de niets aan verbeelding overlatende kop van het epistel. In de brief schetst het huidige bestuur een weinig rooskleurig toekomstbeeld en wordt zelfs hardop de vraag gesteld of er überhaupt wel gevoetbald kan worden komend seizoen.

Onderbezetting

Na het aftreden van Peter van Heusden in januari van dit jaar zit het bestuur namelijk nog altijd zonder voorzitter, terwijl de functie van de gelijktijdig vertrokken voorzitter van de technische commissie Ad Peemen eveneens nog steeds niet is ingevuld. Bovendien lopen in oktober ook nog eens de statutair vastgestelde termijnen af van bestuurslid Chris van Hees, penningmeester Alfred Hessels en secretaris Frank Vermeeren. Verschillende commissies binnen de club kennen bovendien een zware onderbezetting. Het tekort aan vrijwilligers is dan ook nijpend.

'Vrijwillig verplicht'

Secretaris Frank Vermeeren spreekt van een algemeen maatschappelijk probleem. "Binnen de kringen van de KNVB krijgen we meer van dergelijke signalen. VVR heeft het voorbije seizoen dan ook de regel ingesteld dat elk voetballend lid - of bij jeugdleden een van de ouders - zich 'vrijwillig verplicht' een dagdeel voor de club moet inzetten. Dat kan op tal van manieren: door kleedkamers schoon te maken bijvoorbeeld, of door een kantinedienst te draaien. De tot nu toe opgedane ervaringen hiermee zijn best positief, al moet het idee nog wel echt gaan leven onder de leden. We doen dit echter niet uit luxe, maar uit noodzaak. Om je eigen zoon of dochter te kunnen laten voetballen, is het van belang dat de verschillende commissies gevuld worden. Het door ons ingevoerde beleid begint langzaam maar zeker zijn vruchten af te werpen."

Gezonde zaak

Grootste zorg blijft echter de invulling van de bestuursfuncties, zo maakt hij duidelijk. "Straks ontbreekt het dagelijks bestuur. Het is dan onmogelijk om met drie bestuursleden door te gaan. Het moet geen dagtaak worden. Ik vind het een gezonde zaak dat bestuursleden na verloop van tijd aftreden om de weg vrij te maken voor jongere bestuursleden met nieuwe ideeën en andere inzichten. Op welke manier dan ook. Alles is bespreekbaar. Ze worden echt niet in het diepe gegooid. Onzebetrokkenheid bij de vereniging blijft."[l]