Jan de Pooter is namens de Gemeente Zundert ambassadeur voor de kern Zundert: 'Het ontbreken van een Dorpsraad heb ik echt als een gemis ervaren' FOTO ADDO SPRANGERS
Jan de Pooter is namens de Gemeente Zundert ambassadeur voor de kern Zundert: 'Het ontbreken van een Dorpsraad heb ik echt als een gemis ervaren' FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

'Nadrukkelijker met burgers communiceren'

ZUNDERT - Sinds ruim een half jaar trekken vijf zogeheten ambassadeurs namens de Gemeente Zundert de dorpskernen in om verbinding te leggen. Jan de Pooter heeft, samen met collega Wendy van Dijck, de dorpskern Zundert onder zijn hoede. "We willen de dialoog versterken. Burgers vragen hierom en de Gemeente Zundert hecht daar ook veel waarde aan."

DOOR ADDO SPRANGERS

Sinds een jaar of vier is hij in dienst van de Gemeente Zundert, waar hij de functie van programmamanager Sociaal Domein vervult. "Zundert ligt mij zeer aan het hart", zegt hij. "Het is een leuke gemeente om voor te werken. De sfeer in de organisatie is oké."

Innovatie

Als ambtelijke organisatie is de Gemeente Zundert de laatste tijd vooral bezig met innovatie, zo maakt Jan de Pooter duidelijk. "In januari 2017 zijn we gestart met de doorontwikkeling van de ambtelijke organisatie. Het is een goede zaak dat we daarmee bezig zijn. Het maakt dat we op een vernieuwende manier gaan werken zodat we als organisatie op de toekomst zijn voorbereid."

Benaderbaar

Jan de Pooter vertelt dat de doorontwikkeling van de ambtelijke organisatie vorig jaar vooral intern heeft plaatsgevonden. "Dit jaar komen we er echt mee naar buiten. 'Deuren en ramen open', zoals ik het noem."

'De ambassadeur is direct benaderbaar'

Daarbij wordt volgens De Pooter vanuit het streven naar (meer) burgerparticipatie stevig ingezet op een nieuwe dialoog tussen organisatie en burger. "We willen met onze burgers nadrukkelijker gaan communiceren, openstaan met spreekuren en onze 'smoel' laten zien op straat. Kortom: gemakkelijker benaderbaar zijn. De ambassadeurs spelen, als verlengstuk en gezicht van de Gemeente Zundert, een belangrijke rol in dit verhaal. De ambassadeur is direct benaderbaar met een vraag, probleem, opmerking of suggestie."

Open

Al is de ambassadeur niet alleen maar een doorgeefluik, benadrukt hij. "We willen de dialoog versterken. Burgers vragen hierom en de Gemeente Zundert hecht daar ook veel waarde aan. Meer open en transparant zijn. Die ontwikkeling hebben we in gang gezet en laten we niet meer los". Jan de Pooter verwijst daarbij naar het onder de noemer 'Veranderende wereld, Zundert verandert mee' gepresenteerde Politiek Akkoord Bestuursperiode 2018-2022. "Hierin wordt de open houding van de kernambassadeurs nadrukkelijk genoemd: 'Initiatieven vanuit de inwoners treden wij met open houding tegemoet. Het werken met kernambassadeurs en de overleggen met bewonersorganisaties, zoals dat afgelopen jaar vorm heeft gekregen, zetten wij daarom voort'. Zo wordt het nadrukkelijk naar buiten gebracht."

Dorpsraad

In tegenstelling tot zijn collega-ambassadeurs in de kernen Wernhout, Achtmaal, Klein Zundert en Rijsbergen ontbreekt het Jan de Pooter in Zundert aan een aanspreekpunt in de vorm van een Dorpsraad. Een gegeven dat hem niet echt lekker zit.

'Dorpsraad is belangrijk middel om de dialoog te voeren'

"Pas geleden vond er een vergadering van de gezamenlijke Dorpsraden plaats waar wij als ambassadeurs voor waren uitgenodigd. Mij bekruipt dan toch het gevoel van: 'Jammer dat Zundert een echte Dorpsraad ontbeert'. Ook de wijkraad De Berk immers is inmiddels of ter ziele. Toen wij als ambassadeurs aan deze 'reis' begonnen, heb ik het ontbreken van een Dorpsraad echt als een gemis ervaren. Mijn collega's kregen al heel snel een uitnodiging om bij de Dorpsraad in hun kern aan tafel aan te schuiven of zij nodigde zichzelf uit. Dat zorgt voor input die je als ambassadeur graag wilt krijgen. Bovendien is een Dorpsraad mijns inziens een belangrijk middel om de dialoog te voeren.""

Doelstelling

En dus heeft Jan de Pooter een persoonlijke doelstelling aan zijn rol als ambassadeur gekoppeld: de realisatie van een Dorpsraad Zundert. "Ik ben van plan om in de periode tot september zo'n tien tot veertig personen aan te schrijven om hun belangstelling te polsen en om ze uit te nodigen voor een gesprek. Dat moet uiteindelijk uitmonden in de oprichting van een Dorpsraad Zundert. Ik zeg niet dat een Dorpsraad zorgt voor dé chemie tussen inwoners en de Gemeente Zundert, maar het is wél een medium dat overal wordt gewaardeerd."[l]

Ambassadeurs

De vijf ambassadeurs van de Gemeente Zundert hebben zich ten doel gesteld de afstand tussen de inwoners en de gemeente te verkleinen en informatie uit de kernen op te halen. Door met regelmaat de kernen in te trekken, spreekuren te houden en bereikbaar te zijn voor de inwoners willen ze een luisterend oor bieden aan de inwoners en horen wat er speelt. Met als doel een snelle en effectieve aanpak van vragen en problemen die inwoners hebben en ervaren. De ambassadeurs zijn te bereiken via het e-mail adres ambassadeurs@zundert.nl. Hiernaast zijn zij te volgen via https://nl-nl.facebook.com/GemeenteZundert/