Nu de camping leeg is, is de Gemeente Zundert bezig met de toekomst van het terrein. FOTO ADDO SPRANGERS
Nu de camping leeg is, is de Gemeente Zundert bezig met de toekomst van het terrein. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

Eigenaar Fort Oranje wraakt opnieuw rechtbank

BREDA - Wraking. Het is voor eigenaar Cees Engel en zijn juridisch adviseur Jeroen Pols van camping Fort Oranje in Rijsbergen een beproefd recept in de rechtszaken waarin zij een rol spelen. Afgelopen week wraakten zij de politierechter in Breda in een strafzaak over het ongeoorloofd betreden van de camping op 3 december vorig jaar.

DOOR ADDO SPRANGERS

In de ogen van Engel en Pols wekt de rechter namelijk in ieder geval de schijn van partijdigheid. Dat laatste heeft alles te maken met een eerder gehouden besloten bijeenkomst die de Bredase rechtbank hield voor rechters en de Taskforce Brabant-Zeeland. Leny Poppe-de Looff, als burgemeester van Zundert deel uitmakend de Taskforce, kondigde twee dagen later aan dat zij Fort Oranje ging sluiten. De nu gewraakte politierechter in Breda is bij genoemde bijeenkomst aanwezig geweest, zo stellen Engel en Pols.

Procedure

In mei van dit jaar spande het duo reeds een procedure aan bij de rechtbank Den Haag. De eigenaren van Fort Oranje eisten hierbij dat de rechtbank in Breda het beroep tegen de sluiting van hun camping overdraagt aan de rechtbank Utrecht. De eigenaren van het recreatiepark in Rijsbergen verdenken de Bredase rechtbank eveneens van partijdigheid. Ook hierbij baseren zij zich op eerder genoemde besloten bijeenkomst. Die zaak loopt nog.

Gebiedsverbod

Nu gaat het dus over het ongeoorloofd betreden van de camping op 3 december vorig jaar nadat de rechter een gebiedsverbod had geschorst omdat de Gemeente Zundert het verbod niet goed had gemotiveerd. Volgens de officier van justitie mag dit echter niet worden gezien als een vrijbrief om het terrein te betreden. Wat de officier betreft staat de Gemeente Zundert in haar gelijk om Engel en Pols privaatrechtelijk de toegang ontzeggen. Hij eist daarom een boete van 300 euro. De verdachten zijn echter van mening dat zij wél het recht hebben om Fort Oranje te betreden. Het is nog niet duidelijk wanneer het wrakingsverzoek wordt behandeld.

Sluiting

Toen de Gemeente Zundert op 23 juni 2017 het beheer van de Rijsbergse camping Fort Oranje overnam, was het haar direct duidelijk dat de erbarmelijke leefomstandigheden en de veiligheidssituatie op de camping noodzaakten tot actie. Samen met de hulpdiensten werd toen besloten tot sluiting van de camping. Bewoners moesten op zoek naar andere woonruimte. Vanaf dat moment is gefaseerd gewerkt aan het verplaatsen van de bewoners. De gemeente Zundert vangt op dit moment op het voormalig AZC, de Kloostertuin, in 28 woonunits mensen op uit Fort Oranje. Nu de camping leeg is, is de Gemeente Zundert bezig met de toekomst van het terrein, zonder dat zij hierover concrete uitspraken wil doen. Wel heeft de Gemeente Zundert al meerdere malen duidelijk gemaakt dat de tot nu toe gemaakte kosten zullen worden verhaald op campingeigenaar Cees Engel. Alleen vorig jaar al is de Gemeente Zundert ruim 3,6 miljoen euro kwijt geweest aan beheer, ontruiming en beveiliging van camping Fort Oranje in Rijsbergen.[l]