Oud-prof Johan van der Velde (midden), alias 'De Speer'. FOTO SASKIA ROKS
Oud-prof Johan van der Velde (midden), alias 'De Speer'. FOTO SASKIA ROKS Foto: Charles van Campenhout

'Genieten van unieke toertocht'

RIJSBERGEN - 'De Speer van Rijsbergen', vernoemd naar Johan van der Velde, kende een weergaloze tweede editie!. Evenals vorig jaar waren start en finish op Sportpark De Laguiten. De ontvangst was uiterst gezellig onder een stralend zonnetje. Zo'n 200 vrijwilligers zorgden ervoor dat alles er weer spic en span uitzag!

DOOR SASKIA ROKS

Met de toertocht 'Speer van Rijsbergen' wil wielerdorp Rijsbergen de recreatieve en sportieve fietssport stimuleren, van jong tot oud.

Zoveel mogelijk mensen laten genieten en bewegen in het prachtige en veelzijdige landschap van de regio. Dat alles overgoten met Bourgondische gastvrijheid, de typische 'sfeer van Rijsbergen'.

Voor iedere type fietser was er een route. Men kon kiezen uit 60, 100 of 160 kilometer. Daarnaast was er ook een familietocht van 25 kilometer.

Vertrek

De organisatie adviseerde de fietsers om op tijd te vertrekken in verband met de voorspelde warmte voor afgelopen zondag. Aan het aantal voorinschrijvingen te zien, bleven de fietsers gelukkig niet thuis vanwege de hoge temperaturen!

'Oude tijden herleven met getoeter Raleigh-wagen'

Om tien uur begon Johan van der Velde, alias 'De Speer', met zijn sterrenteam aan de toertocht van 160 kilometer. Het startsein hiervoor werd gegeven door zijn eigen kleinzoon. En onder luid getoeter van de Raleigh-wagen van weleer, trapten zij de pedalen rond om het sportpark af te fietsen en te gaan genieten van deze unieke toertocht.

Village d'Arrivée

Na het fietsen konden de deelnemers nog even nagenieten en napraten onder het genot van een natje en een droogje. Deze tweede editie was er gezorgd voor voldoende schaduw zodat het goed toeven was tijdens de zogenaamde 'après fiets', met gezellige live feestmuziek van Royal Apollo.

Ook was het NK wielrennen op een groot scherm te volgen en ondertussen konden de kinderen zich vermaken op de aanwezige springkussens. Kortom: het ontbrak de bezoeker aan niets.

Stichting Pim

Stichting Pim zet zich in voor gehandicapte en ernstig zieke kinderen. Middels collectebussen bij de inschrijftafels en een loterij werd er maar liefst ruim 2.000 euro opgehaald voor dit goede doel. De organisatie mag tevreden zijn over deze opbrengst alsook over het verloop van deze sportieve en zonnige fietsdag.

Op een schaafwondje en een lekke band na, kan worden teruggekeken op een zeer geslaagde tweede editie van de wielertoertocht. Op naar de volgende editie van de Rijsbergse Speer![l]