Eis in Zundertse 'sambalzaak': zestien maanden cel

ZUNDERT - Zestien maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Dat is de straf die officier van justitie Eva van Aalst afgelopen week in de Bredase rechtbank eiste tegen een van de twee vrouwen uit Zundert die een plaatsgenote gijzelden en mishandelden door onder meer sambal op haar vagina te smeren.

DOOR ADDO SPRANGERS

Als de rechter de eis van de officier van justitie volgt, moet de 38-jarige Zundertse verdachte tien maanden brommen. De vrouw - hoogzwanger van haar vierde kind - betuigde in de rechtbank haar spijt over wat er gebeurd is.

Aan de gijzeling en mishandeling lag waarschijnlijk een wraakmotief ten grondslag. Het 42-jarige slachtoffer had namelijk een relatie met de man van de 38-jarige verdachte. Laatstgenoemde nodigde haar rivale op 1 december vorig jaar bij haar thuis uit, waarna het slachtoffer urenlang werd geslagen en beledigd. Ook het haar van het slachtoffer werd tijdens de gijzeling afgeknipt. Dat laatste werd zelfs gefilmd. Daarbij bleef het niet. De 38-jarige verdachte smeerde - samen met een andere vrouw - ook sambal in en rond de vagina van het slachtoffer. Hiernaast maakten zij foto's van haar borsten om de vrouw af te persen. Het tweetal dreigde de foto's te zullen publiceren als ze geen 8.000 euro zouden krijgen.

Zwakbegaafd

De tweede vrouw die bij de gijzeling en mishandeling was betrokken kreeg begin mei al een straf opgelegd van een half jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk. Deze vrouw zou volgens de rechtbank zogezegd geen leidende en initiƫrende rol hebben gehad bij de gijzeling en de mishandeling. Zij werd door de rechtbank bovendien aangemerkt als zwakbegaafd en verminderd toerekeningsvatbaar.

De rechtbank spreekt zich volgende week uit over de straf voor de 38-jarige verdachte. Haar advocaat verzocht de rechtbank rekening te houden met haar zwangerschap en pleitte voor een taakstraf.[l]