Met een wandeling wordt het nieuwe wandelpad verkend. FOTO ADDO SPRANGERS
Met een wandeling wordt het nieuwe wandelpad verkend. FOTO ADDO SPRANGERS Foto:

Nieuw wandelpad langs Turfvaart officieel geopend

RIJSBERGEN - Wethouder Patrick Kok van de Gemeente Zundert heeft afgelopen week officieel het nieuwe wandelpad langs de Turfvaart en Golfpark de Turfvaert geopend. Hij deed dit, gadegeslagen door enkele tientallen belangstellenden, door het doorknippen van een lint.

DOOR ADDO SPRANGERS

Oud-wethouder Piet Utens, zelf een fervent wandelaar, mocht vervolgens vanuit het golfpark als eerste het speciaal aangelegde bruggetje oversteken om het wandelpad te betreden.

Verbinding

De aanleg van het wandelpad, in nauwe samenwerking met Brabants Landschap, heeft erin geresulteerd dat er nu op een heel natuurlijke wijze een directe verbinding is ontstaan tussen Landgoed De Turfvaert en het natuurgebied De Pannehoef. Wandelaars kunnen hier naar hartenlust gebruik van maken. Dat geldt ook voor het restaurant van Golfpark de Turfvaert, een van de twee Rijsbergse restaurants die zijn opgenomen in het 'Rondje Rijsbergen' van Happen & Stappen.

Toegang

Initiatiefnemer Ad Jacobs, eigenaar van Landgoed De Turfvaert, toont zich verheugd over het resultaat. "De natuurwaarden in stand houden en het publiek toegang geven tot het gebied, dat waren mijn doelen. We hebben veel moeite moeten doen voor een deugdelijke ontsluiting, maar we zijn er in geslaagd. Hier zijn we heel erg blij mee." Wethouder Patrick Kok heeft veel lof voor het initiatief. "De naam Turfvaart alleen al trok meteen mijn belangstelling", vertelt hij. "Ik kom van origine uit Giethoorn, bekend om haar vroegere turfstekers. Het wandelpad is echt van toegevoegde waarde voor het recreatiegebied van de gemeente Zundert." Als het aan Ad Jacobs ligt komt daar in de toekomst nog een vervolg op. "Ik sluit niet uit dat er later ook nog een ontsluiting komt in de richting van het gebied waar nu nog camping Fort Oranje ligt."[l]

Status

Om landgoederen met een oorspronkelijk en historisch karakter in stand te houden, is de Natuurschoonwet 1928 (NSW) in het leven geroepen. Eigenaars, vruchtgebruikers of erfpachters van een landgoed kunnen hun landgoed - als belangrijk onderdeel van het natuurschoon - door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laten rangschikken onder de NSW. Hiermee geldt het landgoed ook voor de Belastingdienst als landgoed en krijgen zij fiscale tegemoetkomingen om hun landgoed makkelijker in stand te houden. In 2016 heeft Landgoed De Turfvaert in het kader van de NSW-regeling de status Landgoed verkregen. Er zijn vergevorderde plannen om de resterende gronden (circa 8,5 ha) te betrekken bij het landgoed en golfbaan.