Brouwerijen maken de laatste weken overuren. Het waarom wordt onder andere op de Rijsbergse Truck en Tractorpulling duidelijk. FOTO CHARLES LUIJTEN
Brouwerijen maken de laatste weken overuren. Het waarom wordt onder andere op de Rijsbergse Truck en Tractorpulling duidelijk. FOTO CHARLES LUIJTEN Foto: Charles Luijten

Organisatie tevreden over verloop Rijsbergse Truck en Tractorpulling

RIJSBERGEN - De 36ste editie van de Rijsbergse Truck en Tractorpulling trok het voorbije weekeinde beduidend minder bezoekers dan in voorgaande jaren. Desondanks toont de organiserende Stichting Trekkertrek Rijsbergen zich tevreden.

Voor de echte liefhebber was het smullen geblazen al zullen de meest dichtstbijzijnde omwonenden van het evenemententerrein misschien opgelucht ademhalen dat de stank van de vele uitlaatgassen verdwenen is. De windrichting is vaak bepalend. Het beperkt zich dan ook grotendeels tot één dag van het driedaagse trekfestijn. Daarbij is het ook zo dat je niet ieder weekend wordt geconfronteerd met een dergelijk evenement in je achtertuin. Het gebulder is op vrijdagavond, als het spektakel met het inzetten van VTN-Trucks van start gaat, bij vlagen tot in hartje dorp te horen. Velen thuis zitten op hun terrasje in de tuin bij een gekoeld glas bier, witte of rode wijn. De slaapkamerramen kunnen pas na de laatste roetzwarte walmuitstoot rond 10.30 uur weer worden opengegooid.

Sfeer

Waar je 300 luidruchtige feestgangers bij elkaar aantreft, kun je natuurlijk geen speld horen vallen. Vaste traditie is immers dat een avondpartij volgt. Brouwerijen maken de laatste weken overuren, het waarom wordt onder andere op de Rijsbergse Truck en Tractorpulling duidelijk. Het ene rumoer volgt het andere op, al gaat het hier omlawaai van geheel andere aard. "Er zijn ruim 300 bezoekers. Niet erg druk dus, maar de sfeer is prima, geen enkel incident. Liever zo dan bij een afgeladen boel met herrie in de tent", zegt Wil Hereijgers van de afdeling catering. Iets meer belangstelling is er op zaterdagavond maar die ontwikkelt zich pas rond de klok van 21.30 uur als de Specials er hun wedstrijdprogramma bijna hebben opzitten en waarvan de Basrijs-competitie onderdeel is. Het zijn tractoren die nagenoeg niet meer bij het dagelijkse werk worden gebruikt en puur voor de wedstrijdsport in gebruik zijn.

Tevreden

Dat is op zondag, de laatste dag van het speelse evenement, anders. Dan verschijnen in verschillende klassen de normale landbouwtractoren op de baan. Twee liggen twee vlak naast elkaar. Er tussenin verslaggevers die zich de longen uit het lijf schreeuwen om boven de herrie van de trekkers uit te geraken. Parkingmeester Ad de Koning laat het allemaal aan zich voorbij gaan. Hij hoeft zich nauwelijks vanuit zijn gemakkelijke stoel omhoog te hijsen. Weinig auto's, meer fietsen. "En dat is niet eens zo onverstandig", laat de pensionado - die vroeger als postbode actief was in Rijsbergen en Zundert - horen. "We hadden voorgaande jaren het dubbele aantal bezoekers. Er komen steeds meer evenementen in het weekend. Zo is er deze keer in de omgeving weer een hoop te doen. Dus de concurrentie is groot. Maar desondanks zijn we niet ontevreden", zegt Leo Smits die de coördinatie in handen heeft en zich daarvoor zo nu en dan even terugtrekt in een tot kantoorruimte omgetoverde container.