Europees zilver voor Merel van Egmond van team NL, EHBC 2018.
Europees zilver voor Merel van Egmond van team NL, EHBC 2018. Klein Maalbergen

Wederom podiumplaats voor Merel van Egmond bij EK 3D handboogschieten

ZUNDERT - De 13-jarige Merel van Egmond uit Wernhout van de Zundertse handboogsportvereniging Eikels Worden Eiken, heeft tijdens de IFAA European Bowhunting Championships in Oberwiesenthal/Bozi Dar zilver behaald in de Junior-Longbow klasse. Ze heeft hiermee een prachtig vervolgresultaat weggezet voor de wereldtitel die ze vorig jaar in Italië behaalde bij de aspirantschutters.

Als 13-jarige Zundertse schutter schoot Merel dit EK voor het eerst als jongste mee in de juniorenklasse (13 t/m 17 jaar). In deze klasse is de concurrentie weer meer ervaren en zijn ook de afstanden (tot 46m) aanzienlijk een stap uitdagender dan bij de aspiranten (tot 27m). Na haar wereldgoud is Europees zilver in deze klasse dan ook zeker geen achteruitgang. Het goud ging dit jaar naar Merel's 16 jarige Duitse concurrente en vriendin Jana Weigl, die al meer dan het dubbele aan schietjaren erop heeft zitten. Merel is dan ook erg tevreden met haar totaal aan 1152 punten, slechts 33 punten verschil met de 1185 punten van de Duitse kampioene. Merel's jongere zus Roos Raven (12) gaat voor haar eerste internationale kampioenschap ook tevreden naar huis met een 6e plaats bij de Aspiranten Traditonal Recurve. Roos werd in 2017 net als haar zus Nederlands kampioen in haar klasse. Aanleg in combinatie met een goede training.

Meerdaagse
De eerste grote prestatie van deze meerdaagse EK's of WK's is echter het volhouden en uitschieten van de vier schietdagen. Om per dag met je materiaal 6 tot 8 uur op offroad bergterrein met soms erg slecht weer, bij het schot steeds de focus en rust weten te vinden en vast te houden en mentaal alert te blijven tussen de concurrentie, zijn de grootste dagelijkse uitdagingen van deze toernooien. Veroorzaakte tijdens het WK in Italië een hittegolf van 38C voor veel uitval, dit jaar zorgde een plotselinge omslag naar stormwaarschuwing, intense bergkoude en regen voor een toegevoegde beproeving. Ook nu hebben deelnemers voortijdig moeten afhaken door ongeval of koude. Ondanks dat was het kampioenschap, dat een ruime week beslaat, voor velen een hartelijk en warm weerzien met medeschutters uit heel Europa en gastschutters uit de wereld. Met een totaal van meer dan tweeduizend deelnemers uit de 3D top, is het een enorme organisatie. Naast het serieuze competitie-element, is het daarnaast gelukkig vooral ook één groot feest.

EWE vereniging
De Zundertse vereniging E.W.E. was met 7 leden goed vertegenwoordigd dit jaar. Naast medaillewinnares Merel en haar zus Roos maakten van E.W.E. ook Daniëlle Akkermans, trainer en coach Erik Janssen van Traditional Archery Training, Rick Janssen, Kelly Janssen en Harmen Kool deel uit van het Nederlandse team. Buiten de club behaalde 3D competitiegenoot Thijs Bezemer in zijn klasse (Young Adult Traditional Recurve) eveneens een zilveren plak.
Het WK 2019 in Amerika zal aan velen van het Nederlandse team voorbijgaan. In 2020 hopen we bij het eerstvolgende EK in Frankrijk echter weer vele teamgenoten en internationale vrienden terug te zien.
Benader gerust de club voor informatie over lessen in handboogschieten of de mogelijkheden voor een groeps-clinic. Contact opnemen kan via de site www.eikelswordeneiken.nl of wedstrijdleider Erik Janssen, ewezundert@eikelswordeneiken.nl. [l]