De hitte is niet gunstig voor de Jaarmarkt Wernhout. FOTO CHARLES LUIJTEN
De hitte is niet gunstig voor de Jaarmarkt Wernhout. FOTO CHARLES LUIJTEN Foto: Charles Luijten

Tropische hitte doet jaarmarkt geen goed

WERNHOUT - De bodem mag dan nog niet in zicht zijn, het zo nu en dan aanvullen is echter nodig om zogezegd boer te kunnen blijven. En dus werd afgelopen zondag weer de traditionele Wernhoutse Jaarmarkt gehouden ten bate van de eigen kas.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Het brengt het ene jaar meer in het laatje dan het andere. Daarom doet dit keer de hoog aan de hemel schijnende koperen ploert de jaarmarkt geen goed. Is het bij u thuis dan niet warm soms? In Wernhout in ieder geval wel.

'Het brengt het ene jaar meer in het laatje dan het andere'

De ene mus na de andere valt van dak. Het grote publiek blijft weg. Nederland met haar vier jaargetijden is een prachtig land, maar soms moest het mogelijk zijn om er een zeil overheen te kunnen trekken. Uit voorzorg steek Ik vooraf een kaarsje aan om mijn bezoek te zullen overleven.

De allerbeste plek om zich met zulk weer schuil te houden is de kelder onder je huis maar die heeft plaats gemaakt voor de koelkast waar je echter niet in kunt.

Attracties

Vanaf het Tiendpad tot aan de dorpskerk wordt dit deel van de Wernhoutse dorpskom ingenomen door een lang lint van marktkramen. Alles wat je normaal op een markt kunt aantreffen hangt of ligt uitgestald. Vooral kleding.

Ik voel me even niet goed bij het zien van zelfs dikke winterjassen met bontkraag. Ik tik de met zijn ogen dicht zittende marktkramer op zijn schouder om na te kunnen gaan of hem misschien iets is overkomen. Hij schrikt een beetje en zegt: "Al van af half elf zit ik hier en ben nog niet omhoog geweest".

Dat zegt genoeg. De marktkoopman in fruit doet betere zaken. Wat opvalt, dat zelfs de horecaterrassen deels onbezet zijn.

Vaas

De snuffelmarkt blijkt een goede omzet te draaien. Ik kom er van alles tegen.

"Ik zocht een speciale vaas en als Schiedamse tref ik die hier aan", zegt de dame met de scherpe G onderwijl ze haastig twee knoopjes van haar bloesje vastmaakt om het zaakje bijeen te kunnen houden.''

'Ik zocht een speciale vaas en als Schiedamse tref ik die hier aan'

"Neem me niet kwalijk meneer, het zal bij de koningin ook wel eens zijn voorgevallen", voegt ze er lachend aan toe. Zelf had ik het al zo warm.[l]