Volgens Engel heeft de Gemeente Zundert haar bevoegdheid misbruikt om Fort Oranje te ontmantelen. FOTO ADDO SPRANGERS
Volgens Engel heeft de Gemeente Zundert haar bevoegdheid misbruikt om Fort Oranje te ontmantelen. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

'Bijna ondoenlijk om verweer te voeren'

RIJSBERGEN - Slordig. Aldus omschrijft de Bredase rechter de wijze waarop de Gemeente Zundert haar claim van 5,2 miljoen euro aan gemaakte kosten voor het beheer van de Rijsbergse camping Fort Oranje in kaart heeft gebracht.

DOOR ADDO SPRANGERS

Volgens de rechter is het - vanwege het wel heel summiere kostenoverzicht - bijna ondoenlijk voor campingeigenaar Cees Engel om verweer te voeren tegen de door de Gemeente Zundert bij hem neergelegde claim.

Misbruik

Dat is ook de belangrijkste grief van Engel zelf. Samengevat komt het er op neer dat hij de Gemeente Zundert in deze zaak beticht miljoenen aan rekeningen bij hem te hebben neergelegd waarover op geen enkele wijze verantwoording is afgelegd met een volledig gebrek aan transparantie. Voor Engel staat bovendien vast dat de kosten onder het mom van beheer gemaakt zijn voor het slopen, ontmantelen en laten verdwijnen van zijn eigendommen. De Gemeente Zundert heeft geen beheer gevoerd maar heeft haar bevoegdheid misbruikt om Fort Oranje te ontmantelen en te slopen, zo luidt de stelling van de campingeigenaar in een notendop.

Onrechtmatig

Engel is overigens niet van plan om de claim van de Gemeente Zundert te gaan betalen, zou kondigde de campingbaas maanden geleden al aan. De sluiting van camping Fort Oranje is naar de mening van Engel nog altijd onrechtmatig. Ook de door de Gemeente Zundert opgevoerde kosten - voor onder meer beveiliging van het recreatiepark - zijn in zijn ogen buitensporig. De rechter gelastte de Gemeente Zundert afgelopen week de aan Engel gepresenteerde rekeningen uitvoeriger te specificeren. De raadsman van de Gemeente Zundert gaf aan dat zijn cliƫnt hieraan zal voldoen.

Sluiting

Toen de Gemeente Zundert op 23 juni 2017 het beheer van de Rijsbergse camping Fort Oranje overnam, was het haar direct duidelijk dat de erbarmelijke leefomstandigheden en de veiligheidssituatie op de camping noodzaakten tot actie. Samen met de hulpdiensten werd toen besloten tot sluiting van de camping. Bewoners moesten op zoek naar andere woonruimte. Vanaf dat moment is gefaseerd gewerkt aan het verplaatsen van de bewoners. De gemeente Zundert vangt op dit moment op het voormalig AZC, de Kloostertuin, in 28 woonunits voormalige bewoners van Fort Oranje op.

Kosten

Nu de camping leeg is, is de Gemeente Zundert bezig met de toekomst van het terrein, zonder dat zij hierover concrete uitspraken wil doen.

Wel heeft de Gemeente Zundert al meerdere malen duidelijk gemaakt dat de tot nu toe gemaakte kosten - 5,2 miljoen euro - zullen worden verhaald op campingeigenaar Cees Engel. Alleen vorig jaar al is de Gemeente Zundert ruim 3,6 miljoen euro kwijt geweest aan beheer, ontruiming en beveiliging van camping Fort Oranje in Rijsbergen. Wordt vervolgd.[l]