Het wrakingsverzoek is door de  rechtbank van tafel geveegd. FOTO HHS- PIXELIO
Het wrakingsverzoek is door de rechtbank van tafel geveegd. FOTO HHS- PIXELIO Foto: HHS - Pixelio

Wrakingsverzoek Engel niet gehonoreerd

RIJSBERGEN - Bij de Bredase rechtbank is afgelopen week het wrakingsverzoek behandeld van Fort Oranje-eigenaar Cees Engel en zijn juridisch adviseur Jeroen Pols. Zij kregen bij de rechter nul op het rekest. De strafzaak tegen het tweetal zal worden afgehandeld door dezelfde politierechter.

DOOR ADDO SPRANGERS

De rechter vindt de vrees voor partijdigheid van genoemde politierechter niet gerechtvaardigd. Daar denken Engel en Pols duidelijk anders over. Volgens het tweetal wekt genoemde politierechter in ieder geval de schijn van partijdigheid. Dat laatste heeft alles te maken met een eerder gehouden besloten bijeenkomst die de Bredase rechtbank in 2017 hield voor rechters en de Taskforce Brabant-Zeeland. Leny Poppe-de Looff, als burgemeester van Zundert deel uitmakend de Taskforce, kondigde twee dagen later aan dat zij Fort Oranje ging sluiten. Politierechter Marcel van de Wetering was bij genoemde bijeenkomst aanwezig en kan hierdoor onmogelijk onpartijdig zijn, zo stellen Engel en Pols.

Geen vrijbrief

Dat laatste heeft bij de Bredase rechtbank dus geen gehoor gevonden. De politierechter blijft de behandelend rechter in de strafzaak over het al dan niet geoorloofd betreden van de Rijsbergse camping op 3 december vorig jaar, met als gevolg de arrestatie van Engel en Pols, nadat de rechter een gebiedsverbod had geschorst omdat de Gemeente Zundert het verbod niet goed had gemotiveerd. Tijdens de zitting in juni van dit jaar stelde de officier van justitie reeds dat dit echter niet mag worden gezien als een vrijbrief om het terrein te betreden. Wat de officier betreft staat de Gemeente Zundert in haar gelijk om Engel en Pols privaatrechtelijk de toegang ontzeggen, en dus eiste hij toen een boete van 300 euro. De verdachten zijn echter van mening dat zij wél het recht hebben om Fort Oranje te betreden.

Europese Hof

Tijdens de zitting van de wrakingskamer afgelopen maand brak de officier van justitie al een lans voor politierechter Van de Wetering. Laatstgenoemde zou zijn onafhankelijkheid juist hebben benadrukt door zich tijdens de zitting in juni op geen enkele manier te hebben uitgelaten over de arrestatie van Engel en Pols in december vorig jaar. Een pleidooi dat, getuige het nu uitgesproken vonnis inzake het wrakingsverzoek, door de Bredase rechtbank is omarmd.

'Vrees voor partijdigheid van politierechter is niet gerechtvaardigd'

Het is nog onbekend wanneer de politierechter uitspraak gaat doen. Het is eveneens nog onduidelijk of Engel en Pols zich nu neerleggen bij de uitspraak over het wrakingsverzoek. Engel kondigde eerder aan bij een negatief oordeel naar het Europese Hof in Brussel te zullen stoppen.[l]