Sproeien met water uit Aa of Weerijs blijft verboden

ZUNDERT - Het crisisberaad dat boomkwekersvereniging Treeport heeft gehouden met waterschap Brabantse Delta over mogelijke oplossingen om weer met oppervlaktewater te mogen sproeien heeft niets opgeleverd.

DOOR MONIQUE JANSEN

Treeport was in overleg gegaan met de Brabantse Delta, nadat vrijdag een totaal onttrekkingsverbod voor water uit de Aa of Weerijs was ingesteld. Dat houdt in dat boeren hun gewassen of weiland niet meer mogen beregenen met water uit beken of sloten. Wel blijft het sproeien met grondwater mogelijk, maar veel landeigenaren hebben deze mogelijkheid niet.

Geen ontheffingen

Brabantse Delta laat in een verklaring weten dat het niet mogelijk is om ontheffingen te verlenen voor het sproeiverbod: "We hebben te maken met extreem droge omstandigheden. Het waterschap zet alle mogelijke middelen in om water op de juiste plaatsen te krijgen. Veel watergangen zin inmiddels drooggevallen en de grotere beken zoals Aa of Weerijs en de Mark hebben nagenoeg geen afvoer meer." Dat is nodig, omdat er geen water meer over de stuw in Breda stroomt. Medewerkers van Brabantse Delta controleren of boeren zich aan het verbod houden. Boomkwekers blijken wel solidair met elkaar. Zij hebben bij Treeport aangegeven collega's in nood waar mogelijk te willen helpen. Ook in andere landbouwbranches is de situatie nijpend. Veel gewassen als maïs zijn al verdord. Er is echter hoop. Donderdag worden zware buien verwacht: een klein lichtpuntje in zware tijden van droogte.[l]