Boomkwekers waren afgelopen weken druk met sproeien. FOTO MONIQUE JANSEN
Boomkwekers waren afgelopen weken druk met sproeien. FOTO MONIQUE JANSEN Foto: Monique Jansen

Telers: 'Beter voorbereiden op onttrekkingsverbod'

ZUNDERT – Boomkwekersvereniging Treeport en waterschap Brabantse Delta hebben afspraken met elkaar gemaakt om te kijken naar hoe in de toekomst wordt omgegaan met het instellen van onttrekkingsverboden voor water. Het waterschap verraste telers vorige week met het besluit dat er geen water meer mocht worden gehaald uit de Aa of Weerijs.

DOOR MONIQUE JANSEN

"Dat heeft echt gezorgd voor een flinke crisis. Als een paar bedrijven nog een dag had kunnen sproeien waren hun gewassen gered", vertelt David Bömer, manager bij Treeport. De boomkwekers zijn in samenwerking met hun collega's van landbouworganisaties ZLTO en Fruitport in gesprek gegaan met vertegenwoordigers van het waterschap. Gezamenlijk maakten zij woensdag een tour langs vier getroffen bedrijven.

Donderslag

Bij het instellen van het onttrekkingsverbod stond het water in de Aa of Weerijs nog hoog. "Daardoor kwam deze maatregel voor ons als donderslag bij heldere hemel", geeft Bömer aan. Veel watergangen waren inmiddels drooggevallen en de grote beken zoals de Aa of Weerijs en de Mark hadden nagenoeg geen afvoer meer door de extreme droogte. Daardoor moest het waterschap deze maatregel wel invoeren. Het was geen optie om het verbod een dag eerder aan te kondigen, zodat boeren nog een dag de tijd hadden om te beregenen. Dan zou er zoveel water worden gebufferd dat het waterpeil van de beek drastisch zou zakken.

Extra beregenen

Toch spreekt Bömer van een vruchtbaar overleg tussen de kwekers en het waterschap: "We weten niet of er ooit nog zo'n droge zomer aankomt, maar dan zijn we in ieder geval beter voorbereid. Never waste a good crisis!" De landbouworganisaties hebben onder meer overlegd over de mogelijkheid dat ze toch eerder worden ingelicht over een op handen zijnde onttrekkingsverbod. Mogelijk kunnen zij dan toch een paar telers aanwijzen die nog een dag mogen beregenen met beekwater om te voorkomen dat hun complete teelt verloren gaat. Dat ligt volgens Bömer wel gevoelig: "Daar moeten dan wel goede afspraken over worden gemaakt. Als collectief moeten we dan ons gezamenlijke verantwoording nemen en scherp kijken naar wie wat krijgt."

Communicatie

De kwekers en het waterschap willen verder de communicatie over het onttrekkingsverbod verbeteren. Daarnaast buigen zij zich ook over de definitie 'kapitaalintensieve teelten.' Hieronder vallen onder meer planten, zoals aardbeien en zaailingen van bomen. Die kunnen niet lang zonder water. Telers die hieronder vallen mochten ook nu al langer beregenen met beekwater.

Water oppompen

Verder zit het de landbouwers dwars dat andere bedrijven van buiten de regio van de Brabantse Delta water kwamen oppompen uit de Aa of Weerijs. Die hadden in hun eigen gebied al te maken met een onttrekkingsverbod. "Natuurlijk begrijpen we dat die ook water willen, maar dat komt de beek niet ten goede", benadrukt Bömer. De boomkwekers zouden graag zien dat alleen partijen met een duidelijke sticker van het waterschap Brabantse Delta water mogen halen uit de beken in de regio.

Waterbesparende maatregelen

De landbouworganisaties willen daarnaast stimuleren dat zoveel mogelijk collega's waterbesparende maatregelen nemen. Dat kan bijvoorbeeld met een speciale stuw die water vasthoudt, waardoor het mogelijk is langer te beregenen. Nog niet alle telers werken met zo'n systeem. Dat ziet Bömer graag anders: "Dat willen we wel stimuleren. Zo zouden we waterbesparende collega's extra kunnen belonen. Een gezonde boomteelt vraagt ook om goed waterbeheer. Iedereen heeft baat bij een goede watervoorziening, zeker onze plantensector." In het najaar komt er overleg om te kijken welke maatregelen uiteindelijk ook echt worden vastgelegd voor de toekomst.[l]