De tijd dringt voor de lassers: de plakkers en kartonners staan al te springen.
De tijd dringt voor de lassers: de plakkers en kartonners staan al te springen. Foto: Guus Arnouts

Nog anderhalve week te gaan...

ZUNDERT - En dan is het bloemencorso. Joh. Maar, hoe gaat het eigenlijk met de buurtschappen, ontwerpen en laatste bouwperikelen? Afgelopen zondag maakte de Zundertse Bode een tour langs verschillende tenten van zuid naar noord en van oost naar west.

DOOR GUUS ARNOUTS

Met de naderende deadline liggen alle bezochte buurtschappen ruim op schema. Wie een rondje langs de verschillende tenten maakt, zal vooral tevredenheid aantreffen. En dat is maar goed ook, want corso klopt op de deur. Nee, 2018 lijkt vooralsnog als een vrij voorspoedig bouwjaar de boeken in te gaan.

Even wat anders
En dat voor een eerste keer ontwerpen. Voor (van oorsprong carnavalsbouwer) Joost van Puijenbroek uit Gilze die samen met Ad Quirijnen ontwerpt bij Klein Zundertse Heikant. “Het valt me niet tegen. Het bouwen van een carnavalswagen kent echter wel een verschil: bij het corso moeten de wagens veel meer gewicht kunnen houden. Er moet dus meer ijzer in de wagen om de bloemen te dragen.” Toch heeft hij gaandeweg ook wat aanpassingen moeten doen aan zijn wagen ‘Corsorkaan’. “Het gezicht van de manfiguur heeft meer details gekregen waardoor het meer en beter overloopt in de donderwolken. Ik hoop dat de wagen daar een stuk meer dynamischer door wordt.”

Aanpassing
En door! Naar ‘t Kapelleke, waar Wesley van Genk al druk lassend bezig is aan ‘Momentum’, het ontwerp van hem en Yoran Jochems. Ook aan deze wagen is nog tijdens het bouwproces iets veranderd. “We kregen veel reacties dat de trein niet zichtbaar zou zijn, daarom is er een uitgebreider lijnenspel aan toegevoegd. In totaal komen er wel tweehonderd kisten aan extra bloemen op, maar in het uiteindelijke plaatje is nu wel duidelijker een trein zichtbaar", merkt Van Genk tevreden op.

Voorspoedig
Techniek, verandering, beweging. We stappen binnen bij Molenstraat. Voorzitter Nicole Godrie geeft enthousiast tekst en uitleg aan nieuwsgierige bezoekers. De wagen ‘Façade’, met maximale lengte, staat voor één derde buiten de tent vertelt Godrie. “Dat onderdeel is al klaar. Alle beweging, contragewichten en verdere techniek is aangesloten.” Het grote, overhellende raamwerk wordt nog voorzien van bloemen en planten die binnen in de loods worden gemaakt en later worden gemonteerd. “We zitten nu in de afrondende fase alles voorloopt en liep voorspoedig. Toch een bijzonder bouwjaar zo, als er in de tent zelf bijna niet gebouwd wordt. Het meeste werk is in de loods te doen.”

Kwallen en palen
Een bijzonder bouwjaar is het zeker in Rijsbergen. Waar van ‘Sereen’ eigenlijk op het moment van schrijven niet meer dan een paar palen hoog boven een ondergrond van papier maché te zien is. “Maar schijn bedriegt”, legt René de Theije uit, die samen met Gijs van den Bemd ontwerpt. “Buiten de tent worden de verschillende ringen gemonteerd die straks de kwallen moeten voorstellen." daarna worden ze omhoog gehesen. Volgens De Theije voorloopt de bouw in Rijsbergen naar wens. "Ondanks de fijne techniek kan er gelukkig veel jeugd aan helpen en wordt er een boel technische wijsheid opgestoken."


Spannend
In Achtmaal verwelkomt voorzitter Bjorn Jorissen meerdere tentkijkers. "We lopen ruim op schema. Hoewel het voor onze buurtschap zeker een experiment was om 'Wave' te bouwen." De kapstok-achtige vormen bovenin moeten straks in één vloeiende beweging een golf, stroom of vleugel uitbeelden. "Ons bouwjaar was vooral op technisch vlak spannend", vertelt de voorzitter. "Het maken van de bewegende panelen boven en onder was niet het moeilijkste en het tikwerk straks ook niet. De techniek echter wel. Maar dat brengt juist samen: jongeren zijn nu volop met techniek bezig geweest. Dat werpt zijn vruchten af voor de komende generaties."

Kartonnen jasje
'Bloemen erop en mee naar Zundert' dus. Waar bij 'Made in China' van buurtschap Markt nu al enkele vinnen van de reusachtige Chinese draak met dahliablaadjes beplakt zijn. Voorzitter Myrna Willemsen laat een vin zien. "Iedere vin beweegt los van elkaar in combinatie met de bewegingen van de draak, lijkt het alsof het dier echt zweeft of vliegt." De draak is al aardig zichtbaar door het laswerk en vooraan wordt het beest voorzien van een kartonnen jasje. Dat schiet al op dus.

Tussendoor
Tijd voor een bezoek aan Laarheide, waar ontwerper Jeremy van Nijnatten net een boterham naar binnen schuift. Zijn eerste ontwerp 'ON|OFF', de gigantische stofzuiger, staat al herkenbaar in de steigers. Van Nijnatten: "Het gaat goed, we lopen mooi op schema. We moeten de tijd tot het tikweekend nog echter volop benutten voor de afwerking en details. Het totaalplaatje is wat telt." In het begin van de zomer waren er nog weleens 'werkluwe' dagen vertelt Van Nijnatten. Aan het legertje buurtgenoten om de lunchtafel te zien, gaat Laarheide er in ieder geval met voldoende man tegenaan voor die laatste loodjes.

Eindsprintje
Als we een tijdje later op de steiger bij buurtschap Poteind klimmen, staat mede-ontwerper Lars van Hassel bij zijn wagen 'Overload'. Er is nog flink wat werk aan de winkel, maar een eerder gevreesde achterstand kon enkele weken geleden gelukkig nog ingehaald worden, vertelt hij. "Deze donderdag willen we het laswerk zo goed als af hebben, zodat we volle bak kunnen gaan kartonnen en plakken. Een klein eindsprintje." Van Hassel laat op z'n telefoon alvast het geluid horen van 'Overload'. Een bonte kakofonie van allerlei bericht-meldingen, trilgeluiden en appjes die naar een verrassende climax leiden.

Amerikaans sprookje
En zo landen we bij de laatste tent. Terwijl Johan van Trijp daar rustig een astronautenhelm beschildert, is het in de tent van Tiggelaar net een mierennest. 'Out of Space' moest volgens de ontwerpers vooral een leuke wagen om te zien en om te bouwen zijn. Het bijna-resultaat: een echte feelgood-wagen vergezeld door een 32-koppige band én cheerleaders ("Zonder knallende serpentines of zogenoemde tickertapes, want die moeten we na de optocht anders zelf opruimen", grijnst Van Trijp). Ja, het Amerikaanse sfeertje zit er al aardig in. Maar nog niet alles mag bekend worden, valt mede-ontwerper Freek de Bruijn bij. De rechterzijde van de raket wordt kundig afgeschermd voor publiek en pers. Een lekkermakertje? Of een bewust verholen verrassingselement? Het is het laatste, glimlacht De Bruijn. En hoe dat zich gaat ontvouwen... Dat weten we natuurlijk volgende zondag pas. [l]

Spannend: De meeste wagens krijgen nu echt duidelijk vorm. Zoals de 'stofzuiger' van Laarheide.